KCJKPN16 Professional Language for Hotel Services - German - 6th Part

School of Business Administration in Karvina
Winter 2011
Extent and Intensity
0/2/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
M.A. Alexander Alisch (seminar tutor)
Mgr. Marta Banková (seminar tutor)
PhDr. Hanne-Lore Bobáková, Ph.D. (seminar tutor)
PhDr. Janusz Karpeta, Ph.D. (seminar tutor)
Mgr. Michaela Kryšpínová (seminar tutor)
Mgr. Blanka Mikolajková (seminar tutor)
Mgr. Květuše Mozielowská (seminar tutor)
Guaranteed by
PhDr. Hanne-Lore Bobáková, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Úroveň - B 2.2 pokročilí (odborný jazyk) Cílem předmětu optimalizovat kontakt s partnery z německo-jazyčné oblasti. Vedle komunikační kompetence je zde v popředí interkulturní přístup, tzn.orientace na rozdíly mezi výchozí a cílovou kulturou, možnosti překonávání kulturního šoku, stereotypy a předsudky, národní zvyky, mentalitu, hodnoty, symboly aj. Ze specifických kulturních témat se studenti seznámí s problematikou imigrantů, stravovacími zvyky, kulturními a společenskými reáliemi.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Kultur
    2. - 3. Stereotype und Vorurteile
    4. - 5. Kulturwerte
    6. - 7. Einwanderungsland Deutschland
    8. - 9. Deutschsprachige Länder
    10. - 11. Gastronomie
    12. Humor
    13. Präsentation der Seminararbeit
    1. Kultur
    pojem kultura, jednotlivé složky kultury, model kulturního šoku
    2. Stereotype und Vorurteile
    stereotypy a předsudky, mechanizmy vniku stereotypů a předsudků a jejich možná prevence
    3. Stereotype und Vorurteile
    jak stereotypy a předsudky fungují, komparace výchozí a cílové kultury
    4. Kulturwerte
    národní identita, kulturní hodnoty jednotlivých zemích,
    5. Kulturwerte
    hodnotová orientace vlastní kultury

    6. Einwanderungsland Deutschland
    jednotlivé země Německa, problematika přistěhovalců v jednotlivých spolkových zemích
    7. Einwanderungsland Deutschland
    otevřenost jednotlivých kultur vůči přistěhovalcům, akulturace, tolerance
    8. Deutschsprachige Länder
    německojazyčná oblast z hlediska cestovního ruchu
    9. Deutschsprachige Länder
    německojazyčná oblast z hlediska kulturních, historických a společenských reálií
    10. Gastronomie
    gastronomie, úvod do problematiky národních stravovacích návyků
    11. Gastronomie
    typická jídla a speciality v jednotlivých spolkových zemích
    12. Humor
    různé druhy humoru a témata, typická témata, intekulturní rozdíly
    13. Präsentation der Seminararbeit
Literature
    required literature
  • HÖPPNEROVÁ, V. Deutsch im Tourismus. Praha: Ekopress, 2008. ISBN 978-80-86928-41-5. info
  • ORSZULIKOVÁ, I., MARTINEK, D. Deutsch-Interkulturell (Lesetraining). Karviná: SU OPF, 2006. info
  • BARBERIS, P., BRUNO, E. Deutsch im Hotel - Gespräche führen. Ismaning: Max Hueber Verlag, 2000. ISBN 3-19-001646-1. info
Language of instruction
German
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Summer 2009, Winter 2009, Summer 2010, Winter 2010, Summer 2011, Summer 2012, Winter 2012, Summer 2013, Winter 2013, Summer 2014, Winter 2014, Summer 2015.
  • Enrolment Statistics (Winter 2011, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2011/KCJKPN16