KCRBPVCR Rural Tourism

School of Business Administration in Karvina
Winter 2012
Extent and Intensity
2/1/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Václav Lednický, CSc. (lecturer)
Mgr. Klára Václavínková (seminar tutor)
Guaranteed by
Václav Lednický, CSc.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Prerequisites (in Czech)
Vypracování a prezentace seminární práce na zadané téma, 50 % aktivní účast na seminářích.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Předmět má za cíl seznámit studenty s tématikou venkovského cestovního ruchu. Přibližuje pojmy jako agroturistika, venkovský cestovní ruch, formy udržitelného cestovního ruchu, poskytující účastníkům cestovního ruchu specifické služby v úzkém propojení s přírodou, zemědělskou výrobou, tradicemi a kulturním dědictvím venkova. Seznamuje studenty s oblastí udržitelného rozvoje v turistismu, green managamentem a také s platnou legislativou v této oblasti. Předmět připraví studenta k orientaci v dané oblasti a možnosti realizovat dané služby.
Syllabus (in Czech)
  • 1.Úvod do studia předmětu, výklad používaných základních pojmů
    2.Prostředí venkovské turistiky, definování venkova a jeho druhy, vlastnosti venkova ekologie a cestovní ruch,
    3.Charakter podnikání na venkově, legislativní podmínky podnikání
    4.Dopady cestovního ruchu na venkovské prostředí
    5.Historický vývoj venkovské turistiky a současné vývojové směry
    6.Potenciál venkovského cestovního ruchu.
    7.Pěší turistika, cykloturistika, hipoturistika, vodní turistika
    8.Myslivost a rybaření, chalupaření a chataření
    9.Služby ve venkovském cestovním ruchu a využitelné produkty venkova v cestovním ruchu.
    10.Agroturistika - pobyt na statku
    11.Tvorba doprovodných programů ve venkovské turistice
    12.Podnikatelský plán venkovského cestovního ruchu a podpora podnikání na venkově
    13.Marketing ve venkovském cestovním ruchu
    1.Úvod do studia předmětu, výklad používaných pojmů.
    Seznámení se zaměřením předmětu a s literaturou, vysvětlení základních pojmů a význam cestovního ruchu.
    2.Prostředí venkovské turistiky, ekologie a cestovní ruch
    Definování a charakteristika venkova, uplatňování zásad udržitelného rozvoje, chráněné územní celky, zákony a trendy v ochraně životního prostředí.
    3.Charakter podnikání na venkově a legislativní podmínky podnikání
    Význam podnikání a jeho obecné principy, charakter podnikání v zemědělství a lesnictví, tvorbě a údržbě krajiny, vztah ekologie a podnikání na venkově.
    4.Dopady cestovního ruchu na venkovské prostředí.
    Vliv cestovního ruchu na ekonomiku, demografii, území, kulturu, ekologii i sociální prostředí venkova. Zásady trvale udržitelného života.
    5.Historický vývoj venkovské turistiky a její současné vývojové směry.
    Člověk a příroda. Světový vývoj v cestovním ruchu, vývoj v České republice a uplatnění jednotlivých forem. Současné aktivity - adrenalinové sporty, archeoparky, technoparty, zábavné parky, uplatnění techniky a moderní technologie turismu, golfová turistika.
    6.Potenciál venkovského cestovního ruchu
    Atraktivity přírodní, kulturní, historické, technické, architektonické, sakrální.Využití sdružujících organizací a institucí venkovské turistiky, vlivy působící na rozvoj venkovského cestovního ruchu, Operativní a strategické řízení cestovního ruchu na venkově.
    7.Pěší turistika, cykloturistika, hipoturistika, vodní turistika, horolezectví
    Zásady tvorby a značení turistických cest pro pěší, cyklisty, jezdce, vodáky. Postavení naučných stezek, turistické základny a mariny.
    8.Myslivost a rybaření. Chataření a chalupaření.
    Vývoj a proměny myslivosti, skladba lovné zvěře v ČR. Myslivecké zásady, legislativa. Lovy beze zbraně. Rybaření význam, druhy, rybníky, tradice, zvyklosti, akce, druhy ryb v ČR. Chataření a chalupaření - definice, význam a rozsah, využití v podnikání, negativní pozitivní jevy.
    9.Služby ve venkovském cestovním ruchu a využitelné produkty venkova.
    Služby ubytovací, stravovací, občerstvovací, prodejní, informační, dopravní. Účast na zemědělských a lesních pracích, Využití biopotravin, vlastní produkce vína, ovoce, zeleniny, nabídka seznámení s novými druhy chovaných zvířat.
    10.Agroturistika - pobyt na statku
    Význam a možnosti agroturistiky, využití historických původních budov, nabídka a řízení aktivit účastníků, práce na statku, ECEAT, Ekoagroturistika - principy, rozsah, ekologické zemědělství.
    11.Tvorba doprovodných programů ve venkovské turistice
    Důvody účasti na dovolené, principy a druhy doprovodných programů, tvorba speciálních akcí podle sezóny (dožínky...), zábavné akce na statku pro děti, využití náboženských tradic (pouť
Literature
    required literature
  • LEDNICKÝ, V., PYKA, J. Management turistické destinace. Karviná: OPF SU, 2011. ISBN 978-80-7248-637-3. info
  • STŘÍBRNÁ, M. Venkovská turistika a agroturistika. Praha, 2005. ISBN 80-86726-14-2. info
  • HABÁN, N., OTEPKA, P. Agroturistika. 1. vyd., Nitra: SPU, 2004. ISBN 80-5-8069-451-6. info
  • STŘÍBRNÁ, M., MIKULA, P. Agroturistika a biopotraviny. Praha, 2003. ISBN 80-7271-137-7. info
  • POUROVÁ, M. Agroturistika. 1. vyd., Praha: CREDIT, 2002. ISBN 80-213-0965-2. info
  • ČERTÍK, M. A KOL. Cestovní ruch - vývoj, organizace a řízení. Praha: OFF s.r.o., 2001. ISBN 80-238-6275-8. info
    recommended literature
  • NOVACKÁ, L'. a kol. Cestovný ruch, technika služieb, delegát, sprievodca. 1. vyd., Bratislava: EKONOM, 2010. ISBN 978-80-225-2982-2. info
  • PÁSKOVÁ, M. Udržitelnost rozvoje cestovního ruchu. Hradec Králová: Gaudeamus, 2009. ISBN 978-80-7435-006-1. info
  • TOMŠÍK, K. Vývoj a perspektivy evropského venkova. 1. vyd., Praha:Wolters Kluwer ČR, 2009. ISBN 978-80-7357-495-6. info
  • VÁCLAVÍK, K. Agroturistika na ekofarmách. 1. vyd., Brno: Mze ČR, 2008. info
  • ADAMS, B. The new agritourism : hosting community & tourists on your farm. Auburn, Calif. : New World Pub, 2008. info
  • GUČÍK, M. a kol. Manažment regionálného cestovného ruchu. 1. vyd., Banská Bystrica: Dali-BB, 2007. ISBN 978-80-89090-34-1. info
Teaching methods
Lecture with a video analysis
One-to-One tutorial
Internship
Skills demonstration
Seminar classes
Students' self-study
Assessment methods (in Czech)
Kombinovaná zkouška
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Teacher's information
ActivityDifficulty [h]
Ostatní studijní zátěž65
Přednáška26
Seminář13
Zkouška40
Summary144
The course is also listed under the following terms Winter 2013.
  • Enrolment Statistics (Winter 2012, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2012/KCRBPVCR