OPF:MARBPTJA Theory of Quality - Course Information
MARBPTJA Theory of Quality
School of Business Administration in KarvinaWinter 2012
- Extent and Intensity
- 2/0/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Dr. Ing. Marie Gabryšová (lecturer)
- Guaranteed by
- Dr. Ing. Marie Gabryšová
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina - Prerequisites (in Czech)
- K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Economy of Tourism (programme OPF, B_EKOMAN)
- Business Economics in Trade and Services (programme OPF, B_EKOMAN)
- Course objectives (in Czech)
- Cíl předmětu: Cílem předmětu je seznámit studenty s tvorbou užitné hodnoty, s pozitivními i negativními vlivy, které na užitnou hodnotu působí. Studenti jsou vedeni k poznání metod ochrany zboží před škodlivými vlivy a také poznání nebezpečí plynoucího z obsahu cizorodých látek. Učí se hodnotit zboží z pohledu obchodu, spotřebitele i z hlediska kvality života. Společně s Ekonomikou obchodu, Marketingem, Ochranou zájmů spotřebitele dává tento předmět studentům ucelený pohled na podnikatelskou činnost v tržních podmínkách, učí studenty vyhýbat se ztrátám a vést firmu optimálním způsobem. Předmět vytváří nezbytnou základnu pro navazující předmět Řízení kvality, jehož nezbytnost je vyvolána požadavky na kvalitu života a potřebou odstraňování technických překážek při pohybu zboží v mezinárodním měřítku.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Užitná hodnota a jakost zboží.
2. Měření vlastnosti zboží
3. Jakostní skupiny a jakostní značky
4. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu (mechanické, fyzické, chemické)
5. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu (biologické, ztráty na zboží)
6. Poživatiny (látky živící)
7. Poživatiny (látky sytící a ochranné)
8. Cizorodé látky v poživatinách (aditiva)
9. Cizorodé látky v poživatinách (kontaminanty, rezidua)
10. Genetická modifikace potravin
11. Technologie radiačního ošetření potravin
12. Falšování zboží
13. Kvalitativní hodnocení vybraných zbožových komodit
1. Užitná hodnota a jakost zboží. Vývoj teorie jakosti zboží, tvorba užitné hodnoty, užitná hodnota a jakost zboží, spotřebitelská hodnota, estetická působivost zboží.
2. Měření vlastnosti zboží. Měřené užitné hodnoty, druhy zkoušek, vady zjevné, vady skryté, vady odstranitelné, právo na reklamaci, ochrana spotřebitele. Opatření a dokumenty EU spojené s jakostí zboží.
3. Jakostní skupiny a jakostní značky. Jakostní znaky základní a pomocné, jakostní značky na českém trhu, jakostní značky zahrnuté v České kvalitě.
4. Vlivy působící ve sféře oběhu zboží (mechanické, fyzikální, chemické). Vlivy pozitivní a vlivy negativní. Ochrana před mechanickými vlivy, členění fyzikálních vlivů: vliv teploty, vlhkosti a světelných složek na jakost zboží.
5. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu zboží (chemické, biologické, opotřebení, ztráty na zboží.) Vlivy chemických vlastnosti zboží a chemické vlivy prostředí. Členění biologických vlivů a jejich charakteristika, druhy opotřebení, jejich kalkulace, monitoring ztrát zboží.
6. Poživatiny (látky živící). Dělení poživatin. Bílkoviny plnohodnotné a neplnohodnotné, dávky bílkovin pro jednotlivé skupiny obyvatelstva. Změny bílkovin v různých druzích prostředí. Bílkoviny a kvalita potravin.
7. Poživatiny (látky sytící a ochranné). Tuky, dělení podle obsahu látek důležitých v hodnocení, vliv přepalování tuků a obsah cizorodých látek na jejich kvalitu. Monosacharidy, disacharidy, polysacharidy, jejich vliv na kvalitu potravin. Vliv vitamínů na zdraví a kondici, přítomnost vitamínů jako kvalitativní kritérium hodnocení zboží.
8. Cizorodé látky v poživatinách (aditiva) Důvody přítomnosti aditiv v potravinách, předpisy regulující jejich užití v potravinářském průmyslu, označení aditiv, rizika z aditiv, opodstatnění a limity jejich použití.
9. Cizorodé látky v poživatinách (kontaminanty, rezidua) Zdroje kontaminantů, druhy, jejich působení na zdraví konsumentů a na kvalitu zboží. Limity reziduí (PCB, dusičňany, pesticidy, antibiotika a hormony.
10. Genetická modifikace potravin. Členění GMO, vlastnosti, rizika GMO, rizika pro životní prostředí, instituce pracující z GMO, předpisy o nakládání s GMO.
11. Technologie radiačního ošetření potravin. Podstata a metody radiačního ošetření zboží, druhy používaných paprsků, dokumentace o ozařování, postoje vybraných zemí k problematice radiačního ošetření zboží.
12. Falšování zboží. Právní úprava falšování zboží v EU a v ČR, způsoby falšování zboří, příklady falšování zboží v jednotlivých komoditách zboží. Činnost orgánu hygienické
služby, veterinárních orgánů, České zemědělské a potravinářské inspekce.
13. Kvalitativní hodnocení vybraných zbožových komodit (káva, čaj, víno, lihoviny). Hodnocení kvality těchto výrobků, jejich využívání v podnikatelské sféře, zásady podávání.
- 1. Užitná hodnota a jakost zboží.
- Literature
- required literature
- D-test. Praha: Občanské sdružení spotřebitelů "Test". info
- KRAJČOVÁ, J. Zbožíznalství vyd. 4. Praha: Vysoká škola hotelová, 2007. ISBN 80-86578-68-2. info
- GABRYŠOVÁ, M. Teorie jakosti. Karviná: SU OPF, 2004. ISBN 80-7248-249-1. info
- recommended literature
- European RAPEX rapid alert system: http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm. info
- RASFF European early warning: http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/index_en.htm. info
- Vyhláška č. 4/2008 Sb., ze dne 3. ledna 2008, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přidatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin. info
- www stránky hygienických stanic. info
- Zákon č. 120/2008 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích ve znění pozdějších předpisů. info
- Zákon 459/1999 Sb. a jeho novelizace č. 209/2000 Sb. O odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku ve znění pozdějších předpisů. info
- KADLEC, P. a KOL. Technologie potravin II. Praha: VŠCHT, 2008. ISBN 80-7080-510-2. info
- KADLEC, P. Technologie potravin I. Praha: VŠCHT, 2007. ISBN 80-7080-509-9. info
- SÝROVÝ, V. Tajemství výrobců potravin. Praha: VŠCHT, 2006. ISBN 80-903137-2-8. info
- KALAČ, P. Funkční potraviny, kroky ke zdraví. Dona České Budějovice, 2003. ISBN 80-7322-029-6. info
- Teaching methods
- Skills demonstration
- Assessment methods
- Written exam
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Teacher's information
Activity Difficulty [h] Ostatní studijní zátěž 80 Přednáška 26 Zkouška 40 Summary 146
- Enrolment Statistics (Winter 2012, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2012/MARBPTJA