OPF:MARNKRKM Quality Management for Manager - Course Information
MARNKRKM Quality Management for Managers
School of Business Administration in KarvinaWinter 2012
- Extent and Intensity
- 0/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Dr. Ing. Marie Gabryšová (lecturer)
- Guaranteed by
- Dr. Ing. Marie Gabryšová
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina - Prerequisites (in Czech)
- K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Business Economics in Trade and Services (programme OPF, N_EKOMAN)
- Marketing and Management (programme OPF, N_EKOMAN)
- Course objectives (in Czech)
- Cíl předmětu: Předmět vede studenty k poznání společenského významu jakosti, seznamuje s ukazateli jakosti, se strukturou současného řízení jakosti v rámci republiky s přihlédnutím k vývojovým tendencím a požadavkům vyplývajícím ze spolupráce se zeměmi EU. Poznatky jsou rozšířeny o moderní principy zabezpečování jakosti ve vyspělých státech světa (Japonska, USA, Západní Evropy), aby studenti získali všeobecnou orientaci o problematice jakosti. Znalost mezinárodních norem jakosti a jejich uplatňování dává studentům nezbytnou orientaci v požadavcích uplatňovaných v rámci tržního hospodářství a volného pohybu zboží v zemích EU. Studenti jsou také výrazně motivováni k důslednému sledování a řízení jakosti a tím je vytvářen základ pro zkvalitnění jakosti výrobků, služeb a vztahů v celospolečenském rozměru.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Význam a vývoj jakosti.
2. Koncepce řízení kvality ve vybraných zemích světa
3. Podpora politiky jakosti v Evropě
4. Státní politika jakosti v ČR.
5. Evropská a národní ceny za jakost.
6. Systém akreditace, zkušebnictví a certifikace, normy ISO 9000, ISO 14000.
7. ISO 22000, HCCP, ostatní normy jakosti
8. TQM
9. Metody a nástroje zlepšování kvality.
10. Metody a nástroje zlepšování kvality - 2. část
11. Náklady na jakost.
12. Role vědního managementu v zabezpečování kvality.
13. Etické základy jakosti.
1. Význam a vývoj jakosti. Význam jakosti v oblasti zvyšování konkurenceschopnosti, historie a vývoj jakosti, základní prvky a charakteristiky jakosti.
2. Koncepce řízení kvality ve vybraných zemích světa: Japonsku, USA.
3. Podpora politiky jakosti v Evropě. Evropské orgány podporující rozvoj kvality a nástroje podpory kvality (EFQM, EOQ). Modul Excelence, Evropská cena za jakost, národní ceny za jakost.
4. Státní politika jakosti v ČR. Organizační zabezpečení NPJ, Národní rada, programy podpory jakosti v ČR.
5. Evropská a národní ceny za jakost. Struktura Evropské ceny za jakost, podmínky pro udělování, Cena České republiky za jakost, Cena Anežky Žaludové, Czech Made.
6. Systém akreditace, zkušebnictví a certifikace. Prokazování shody, normy ISO 9000, ISO 14000.
7. ISO 22000, HCCP, ostatní normy jakosti. Kvalita a bezpečnost potravin, určování kritických bodů, povinnost podniků v potravinovém řetězci, normy EMAS a OHSAS.
8. TQM. Filosofie a podstata TQM, řízení na principu TQM, přínos a překážky realizace TQM
9. Metody a nástroje zlepšování kvality. Kontrolní tabulky, vývojový diagram, diagram příčin a následků.
10. Metody a nástroje zlepšování kvality. Paretova analýza, histogram.
11. Náklady na jakost. Význam ekonomiky kvality, členění a výpočet nákladů na jakost, společenské náklady na jakost.
12. Role vědního managementu v zabezpečování kvality. Vědní management jako součást řízení nové společnosti a zdokonalování kvality, vzdělávající se organizace prostřednictvím kvality lidí.
13. Etické základy jakosti. Očekávání Evropské unie v oblasti etiky a kvality, výchova vedoucích pracovníků v systému hodnot. Program Fair Play.
- 1. Význam a vývoj jakosti.
- Literature
- required literature
- GABRYŠOVÁ, M. Řízení jakosti. Karviná: SU OPF, 2006. ISBN 80-7248-366-8. info
- PETŘÍKOVÁ, R. Lidé - zdroj kvality, znalostí a podnikových výkonů. Ostrava: Dům techniky, 2002. ISBN 80-02-01490-1. info
- recommended literature
- Internetové stránky České společnosti pro jakost: www.csq.cz. info
- Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) číslo 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin. info
- Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) číslo 852/2004 ze dne 29. dubna 2004, o hygieně potravin. info
- KOŽÍŠEK, J., STIEBEROVÁ, B. Management jakosti I. Praha: České vysoké učení technické, 2010. ISBN 978-80-010-4568-8. info
- NENADÁL, J. a KOL. Moderní systémy řízení jakosti: quality management. Praha: Professional Publishing, 2010. ISBN 80-7261-071-6. info
- GABRYŠOVÁ, M. Knowledge Management as an Important Tool for Company. Journal of Information, Control and Management Systems. Volume 6. Žilina: University of Žilina, 2008. info
- GABRYŠOVÁ, M. TQM. Komplexné manažerstvo kvality, Manažerstvo kvality, história, koncepty, metody. Bratislava: Mateides a kol.,, 2006. ISBN 80-8057-656-4. info
- NENADÁL, J. Total Quality Management: principles approaches processes (vybrané kapitoly). Katowice: Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa, 2003. ISBN 83-88402-24-2. info
- Teaching methods
- One-to-One tutorial
Skills demonstration
Students' self-study - Assessment methods
- Written exam
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Přednáška 12 HOD/SEM. - Teacher's information
Activity Difficulty [h] Konzultace 6 Ostatní studijní zátěž 94 Přednáška 6 Zkouška 40 Summary 146
- Enrolment Statistics (Winter 2012, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2012/MARNKRKM