OPF:PEMPTJA Quality Theory - Course Information
PEMPTJA Quality Theory
School of Business Administration in KarvinaWinter 2015
- Extent and Intensity
- 2/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Guaranteed by
- Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina
Contact Person: Ing. Žaneta Rylková, Ph.D. - Prerequisites (in Czech)
- K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Business Economics in Trade and Services (programme OPF, B_EKOMAN)
- Logistics Management (programme OPF, B_EKOMAN)
- Course objectives (in Czech)
- Cíl předmětu: Seznámit studenty s tvorbou užitné hodnoty, s pozitivními i negativními vlivy, které na užitnou hodnotu působí. Studenti jsou vedeni k poznání metod ochrany zboží před škodlivými vlivy a také poznání nebezpečí plynoucího z obsahu cizorodých látek. Učí se hodnotit zboží z pohledu obchodu, spotřebitele i z hlediska kvality života. Společně s Ekonomikou obchodu, Marketingem dává tento předmět studentům ucelený pohled na podnikatelskou činnost v tržních podmínkách, učí studenty vyhýbat se ztrátám a vést firmu optimálním způsobem. Předmět vytváří nezbytnou základnu pro navazující studium předmětu Řízení jakosti zboží a služeb, jehož nezbytnost je vyvolána požadavky na kvalitu života a potřebou odstraňování technických překážek při pohybu zboží v mezinárodním měřítku.
- Syllabus (in Czech)
1. Užitná hodnota a jakost zboží.
2. Měření vlastnosti zboží
3. Jakostní skupiny a jakostní značky
4. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu (mechanické, fyzické, chemické)
5. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu (biologické, ztráty na zboží)
6. Poživatiny (látky živící)
7. Poživatiny (látky sytící a ochranné)
8. Cizorodé látky v poživatinách (aditiva)
9. Cizorodé látky v poživatinách (kontaminanty, rezidua)
10. Genetická modifikace potravin
11. Technologie radiačního ošetření potravin
12. Falšování zboží
13. Kvalitativní hodnocení vybraných zbožových komodit
- Literature
- required literature
- GABRYŠOVÁ, M. Teorie jakosti. Karviná: SU OPF, 2004. ISBN 80-7248-249-1. info
- recommended literature
- SÝROVÝ, V. Tajemství výrobců potravin. Praha: VŠCHP, 2006. ISBN 80-903137-2-8. info
- PAVLOUŠEK, P. Vína, likéry a destiláty. Praha: VŠCHP, 2001. ISBN 80-247-9003-3. info
- D-test. Praha: OSS "TEST",, 2000. info
- ŠKAPKA, B. A KOL. Výrobce a prodejce potravin. Praha: Verlag Dashöfer, 1999. ISBN 80-86229-05-X. info
- ROEDIGEROVÁ-STREUBALOVÁ, S. Minerální látky a stopové prvky. Český Brod: Železný,s.r.o., 1996. ISBN 80-237-3490-3. info
- TRACY, M. Zemědělství a potraviny v tržní ekonomice. Praha: VŠZ, 1993. ISBN 80-213-0150-3. info
- Teaching methods
- Skills demonstration
- Assessment methods
- Written exam
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Winter 2015, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2015/PEMPTJA