CVAPGAP Gastronomie 3 - speciální produkce

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2017
Rozsah
0/3/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Předpoklady
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je rozšířit teoretické znalosti i praktické dovednosti v oblasti složité obsluhy, organizace a realizace slavnostních hostin a společenských příležitostí komerčních provozů. Posluchač získá teoretické znalosti a praktické dovednosti v oblasti servisu speciálních chodů, v organizaci práce, dokončování pokrmů před hostem. Získá dovednosti v organizaci slavnostních hostin a společensko-gastronomických akcí.
Osnova
  • 1. Současné gastronomické trendy
    2. Formy složité obsluhy
    3. Vyšší forma složité obsluhy - servis aperitivů
    4. Vyšší forma složité obsluhy - hors d'oeuvr, servis studených předkrmů
    5. Vyšší forma složité obsluhy - servis polévek a teplých předkrmů
    6. Vyšší forma složité obsluhy - servis hlavních chodů - 1. část
    7. Vyšší forma složité obsluhy - servis hlavních chodů - 2. část
    8. Vyšší forma složité obsluhy - servis desertů
    9. Slavnostní společenské akce - příprava a organizace banketu
    10. Slavnostní společenské akce - příprava a organizace rautu a recepce
    11. Slavnostní společenské akce - příprava a organizace velkých společenských akcí
    12. Slavnostní společenské akce - příprava a organizace malých společenských akcí - 1. část
    13. Slavnostní společenské akce - příprava a organizace malých společenských akcí - 2. část
Literatura
    povinná literatura
  • SALAČ, G. Stolničení. Praha: Fortuna, 2006. ISBN 80-7168-752-9. info
  • ASČR. Sommelier, povolání budoucnosti. Praha: Triangl, 2001. ISBN 80-903079-1-6. info
  • MIKŠOVIC, A. Bar provoz a produkt. Olomouc: Sdružení PDN, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
  • VÍTKOVÁ, M. Kultura stolování. Hradec Králové: Univerzita Hradec Králové, 1999. ISBN 80-7041-579-7. info
  • SALAČ, G. Moderní obsluha. Praha: Fortuna, 1999. ISBN 80-7032-961-0. info
  • JEČNÁ, D. Společenské chování. Praha: Grada, 1999. info
  • SMÉKAL, V. Lexikon společenského chování. 1995. ISBN 80-85623-38-2. info
  • SRKALA, A., ČERNÝ, J. Moderní obsluha. Praha: Merkur, 1993. ISBN 80-7032-961-0. info
    doporučená literatura
  • ŠPAČEK, L. Velká kniha etikety. Mladá Fronta, 2005. ISBN 80-204-1333-2. info
  • ŠEVČÍK, L., DVOŘÁK, I. Sommelierství - umění podávat víno. Praha: Grada Publishing, 2002. ISBN 80-247-0188-X. info
  • KELBLOVÁ, M. Encyklopedie nápojů. Praha: Grada, 1996. info
  • BRÁZDOVÁ, D. Zásady společenského chování. Praha, ROAD, 1991. ISBN 80-85385-09-0. info
Výukové metody
Přednáška s analýzou videozáznamu
Pozorování
Demonstrace
Samostudium studentů
Metody hodnocení
Zápočet
Informace učitele
https://elearning.opf.slu.cz/course/view.php?id=435
Podmínkou ukončení předmětu je úspěšné zvládnutí praktických činností základní technologie servisu pokrmů a nápojů. Zpracování seminární práce na téma "Příprava společenské akce", která bude zahrnovat přípravu akce, včetně přípravy dokumentace (jednání se zákazníkem, objednávka, dokumentace akce, kalkulace), 70% účast na seminářích.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2018.