OPF:PEMETJA Teorie jakosti - Informace o předmětu
PEMETJA Teorie jakosti
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2017
- Rozsah
- Přednáška 3 HOD/SEM. 3 kr. Ukončení: zk.
- Garance
- Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Žaneta Rylková, Ph.D. - Předpoklady
- K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s tvorbou užitné hodnoty, s pozitivními i negativními vlivy, které na užitnou hodnotu působí. Studenti jsou vedeni k poznání metod ochrany zboží před škodlivými vlivy a také poznání nebezpečí plynoucího z obsahu cizorodých látek. Učí se hodnotit zboží z pohledu obchodu, spotřebitele i z hlediska kvality života. Společně s Ekonomikou obchodu, Marketingem, Ochranou zájmů spotřebitele dává tento předmět studentům ucelený pohled na podnikatelskou činnost v tržních podmínkách, učí studenty vyhýbat se ztrátám a vést firmu optimálním způsobem. Předmět vytváří nezbytnou základnu pro navazující předmět Řízení jakosti A, jehož nezbytnost je vyvolána požadavky na kvalitu života a potřebou odstraňování technických překážek při pohybu zboží v mezinárodním měřítku.
- Osnova
1. Užitná hodnota a jakost zboží.
2. Měření vlastnosti zboží
3. Jakostní skupiny a jakostní značky
4. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu (mechanické, fyzické, chemické)
5. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu (biologické, ztráty na zboží)
6. Poživatiny (látky živící)
7. Poživatiny (látky sytící a ochranné)
8. Cizorodé látky v poživatinách (aditiva)
9. Cizorodé látky v poživatinách (kontaminanty, rezidua)
10. Genetická modifikace potravin
11. Technologie radiačního ošetření potravin
12. Falšování zboží
13. Kvalitativní hodnocení vybraných zbožových komodit
- Literatura
- povinná literatura
- GABRYŠOVÁ, M. Teorie jakosti. Karviná: SU OPF, 2004. ISBN 80-7248-249-1. info
- doporučená literatura
- Zákon 4.59/1999 Sb. a jeho novelizace č. 209/2000Sb. O odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku. info
- SÝROVÝ, V. Tajemství výrobců potravin. Praha: VŠCHP, 2006. ISBN 80-903137-2-8. info
- PAVLOUŠEK, P. Vína, likéry a destiláty. Praha: VŠCHP, 2001. ISBN 80-247-9003-3. info
- Občanské sdružení spotřebitelů. D-test. Praha: Občanské sdružení spotřebitelů "Test",, 2000. info
- ŠKAPKA, B. A KOL. Výrobce a prodejce potravin. Praha: Verlag Dashöfer, 1999. ISBN 80-86229-05-X. info
- ROEDIGEROVÁ-STREUBALOVÁ, S. Minerální látky a stopové prvky. Český Brod: Železný,s.r.o., 1996. ISBN 80-237-3490-3. info
- TRACY, M. Zemědělství a potraviny v tržní ekonomice. Praha: VŠZ, 1993. ISBN 80-213-0150-3. info
- Výukové metody
- Individuální konzultace
Demonstrace dovedností
Samostudium studentů - Metody hodnocení
- Písemná zkouška
- Informace učitele
- písemná forma zkoušky
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2017/PEMETJA