Podnikatelské prostředí
Ing. Šárka Zapletalová, Ph.D.
Podnikatelské prostředí
Info
Období
léto 2024
  • Sylabus: odkaz na sylabus kurzu naleznete po rozbalení položky "Info" vpravo pod úvodním obrázkem na této stránce, viz výše.
  • Rozvrh, vyučující (vč. odkazu na osobní karty), souhrn kurzu (zkoušky, body) naleznete po přihlášení do IS SU pomocí dlaždice "Student" otevřením nabídky u daného kurzu.
  • Organizace výuky, komunikace, literatura, podmínky absolvování


    Organizace kurzu/předmětu

    Výuka kurzu je organizována do dvanácti témat, kterých se student aktivně zúčastňuje a na něž se připravuje.

    Pro potřeby studia mají studenti k dispozici studijní oporu, která jim slouží jako hlavní studijní text. Studijní opora poskytuje studentům nejen teoretické poznatky, ale také praktické příklady a úlohy k zamyšlení nad vybranými tématy. Na základě hlavního studijního textu mohou studenti pokračovat v samostudiu doporučené literatury a dalších doplňujících zdrojů.

    Témata přednášek a seminářů jsou uvedeny v sylabu kurzu.

    Komunikace

    Studenti univerzity mají k dispozici oficiální komunikační kanály, kterými jsou: univerzitní email, fórum v IS SU a zasílání zpráv vyučujícím z IS SU, MS-Teams a jiné. Eamilové služby, jakož i ostatní služby univerzitní sítě, zajišťuje pracoviště Centrum informačních technologií (CIT) - konkrétní seznam s popisem či případným návodem naleznete na stránce: Portál informačních a komunikačních technologií.

    Základní nápovědu k IS SU naleznete přímo na portálu systému v aplikaci „Nápověda“, kde se orientujte zejména na skupinu témat „Student“. Univerzitní stránka „Rady a informace -Videonávody k IS SU“ obsahuje komentované video návody k vybraným postupům v IS SU.

    Milí studenti, před formulací a odesláním vašeho dotazu zvažte příhodného adresáta, významně tak můžete zkrátit vyřízení vašeho požadavku:

    • Otázky k organizaci kurzu, hodnocení, průběhu výuky, obsahu kurzu směřujte na vyučujícího.
    • Žádosti k uznání předmětu, přerušení studia atp. konzultujte se studijním oddělením.
    • V případě systémových či technických dotazů, chybových hlášení atp. své dotazy prosím zasílejte na adresu: elearning (at) slu.cz

    Pro komunikaci v předmětu můžete využít následující možnosti:

    • pro veřejnou komunikaci mezi studenty nebo studenty a vyučujícím můžete využít diskuzní fórum: Novinky a obecná komunikace - zvažte zasílání příspěvky e-mailem (viz nápověda: Jak si zapnu přeposílání nových příspěvků z diskusního fóra e-mailem?)
    • vyučujícího můžete kontaktovat také pomocí emailového kontaktu - tímto způsobem si můžete dohodnou on-line soukromou konzultaci v MS-Teams (nebo konzultaci na fakultě), (případně využijte telefonního kontaktu - nezapomeňte na pravidla)
    • ke kontaktu vyučujícího využijte maximálně plánovanou prezenční (on-line) výuku
    • (případně definujte kolegové vyučující jiné způsoby)
    Další možnosti IS související s komunikací a informacemi
    Literatura

    Doporučená literatura:

    • DVOŘÁČEK, J. a P. SLUNČÍK, 2012. Podnik a jeho okolí. Jak přežít v konkurenčním prostředí. Praha: C. H. Beck. ISBN 978-80-7400-224-3.
    • GRASSEOVÁ, M. a kol. 2010. Analýza v rukou manažera. 1. vyd. Brno: Computer Press. ISBN 978-80-251-2621-9.
    • HAMILTON, H. and P. WEBSTER, 2015. The International Business Environment, 3rd ed. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-870419-5.
    • MIKOLÁŠ, Z., 2005. Jak zvýšit konkurenceschopnost podniku: Konkurenční dynamika a potenciál podnikání. Praha: Grada Publishing, 2005.
    • STRAKOVÁ, J. 2019. Podnikové prostředí. Základ pro strategické řízení a rozhodování. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2019. ISBN 978-80-7380-755-9.
    • VITURKA, M. a kol., 2010. Kvalita podnikatelského prostředí, regionální konkurenceschopnost a strategie regionálního rozvoje České Republiky. Praha: Grada Publishing, ISBN 978-80-2473-638-9.
    • WARNOCK, D. 2015. The International Business Environment: A Handbook for Managers and Executives. CRC Presss. ISBN 978-1-4987-3115-7.
    • WETHERLY, P. and D. OTTER, 2015. The Business Environment: Themes and Issues in a Globalizing World, 3rd ed. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-966138-1.
    • ZAPLETALOVÁ, Š. 2017. Podnikatelské prostředí. Karviná: SU OPF. ISBN 978-80-7510-209-6
    • ZAPLETALOVÁ, Š., 2015. Podnikání malých a středních podniků na mezinárodních trzích. Praha: Ekopress. ISBN 978- 80-87865-16-3.
    Podmínky absolvování

    Podmínky absolvování předmětu vychází z naplnění těchto aktivit:

    • Průběžný test: maximálně 20% hodnocení:  student je povinen se zúčastnit průběžného testu v řádném termínu na přednášce v týdnu 25. 3. - 31. 3. 2024 (13. týden) . V případě neúčasti na průběžném testu v řádném termínu je umožněno studentovi zúčastnit se průběžného testu v náhradním termínu. Body získané v průběžném testu se započítávají do celkového hodnocení předmětu.
    • Seminární práce: maximálně 20% hodnocení: studentům bude zadáno téma seminární práce v prvním týdnu výuky. Studenti musí odevzdat vypracovanou seminární práci přes Odevzdávárnu IS SU, a to nejpozději do 10. 5. 2024. Vypracovanou seminární práci budou studenti prezentovat. Body získané za odevzdanou (10%) a odprezentovanou (10%) seminární práci se započítávají do celkového hodnocení předmětu.
    • Zkouška: maximálně 60% hodnocení: zkoušení probíhá formou kombinované zkoušky. Student si vybírá odbornou otázku ze seznamu předem stanovených otázek. Body získané ze zkoušky se započítávají do celkového hodnocení předmětu.
    Student může získat maximální počet bodů, a to 100 bodů.
    Tipy ke studiu

    Informace metodického, pedagogického charakteru pro vlastní proces samostudia. Problémové pasáže. Možnosti procvičování atp.

    Studijní materiály

    Otázky, testy, úkoly