CzechIS SU Login

Vyvážené stravování a její vliv na naše zdraví (RU3VS)

This item is currently unavailable.


Termín zahájení kurzu: 18. 09.2024
Délka trvání kurzu: každou středu 14.45 – 16.15 hod., 1x týdně 2 hodiny, celkem 12 týdnů

Informace k platbě
  • Určeno osobám, které dosáhly minimálního věku 50+.
  • Lze platit pouze platební kartou nebo bankovním převodem.
  • Převod vaší platby může trvat až 5 pracovních dnů, vyčkejte proto, než platbu spárujeme. Následně se změní stav na zaplaceno. V opačném případě nás kontaktuje na czv@slu.cz.

  • Vyvážené stravování a její vliv na naše zdraví

    Cílem kurzu je objasnit posluchačům základní pravidla vyváženého stravování, díky kterým mohou lidská těla správně a zdravě fungovat. Posluchači si poté budou umět dlouhodobě vhodně upravit své stravovací návyky tak, aby se mnohem lépe cítili. Vyváženou stravou a zdravým životním stylem mohou ovlivnit vznik nebo zmírnit průběh různých nemocí.
    • Timetable: zima 2024
      Wed 14:45–16:20 C206
    • Rector's Office
    Teacher(s)
    lecturer Ing. Markéta Rožanská Ing. Markéta Rožanská
    (lecturer)

    Syllabus
    (in Czech)
    1. Jak funguje lidské tělo, trávení potravy v ústech, v žaludku a ve střevech
    2. Základy o vylučovací, kardiovaskulární a nervové soustavě, různé typy stravování, somatotypy podle stavby těla
    3. Vysvětlení pojmu „vyvážená strava“ a „zdravý talíř“, důležitost pitného režimu a pravidelného pohybu
    4. Správné velikosti porcí, jak udělat „chytrý nákup“ (nutriční údaje uvedené na potravinách)
    5. Bílkoviny – proč jsou pro tělo důležité živočišné i rostlinné zdroje bílkovin + konkrétní ukázky potravin a ochutnávka
    6. Sacharidy – proč jsou pro tělo důležité, vysvětlení pojmu glykemický index, jednoduché a složené cukry + konkrétní ukázky a ochutnávka
    7. Vláknina – její důležitost a nezbytnost pro správné fungování střev + konkrétní ukázky a ochutnávka 8. Tuky – proč jsou pro tělo důležité, vysvětlení rozdílu mezi nasycenými a nenasycenými tuky + konkrétní ukázky a ochutnávka
    9. Vitamíny a minerální látky – důležitost mikroživin pro organismus, doplňky stravy a suplementace
    10. Počítání vlastního bazálního metabolismu a protein faktoru, energetická bilance
    11. Práce s kalorickými tabulkami, praktické ukázky
    12. Nutriční porovnání konkrétních receptů, možnost převážení na bioimpedanční váze
    Course Enrolment Limitations
    The capacity limit for the course is 20 student(s).

Total: 1 500 CZK incl. VAT