Cílem kurzu je objasnit posluchačům základní pravidla vyváženého stravování, díky kterým mohou lidská těla správně a zdravě fungovat. Posluchači si poté budou umět dlouhodobě vhodně upravit své stravovací návyky tak, aby se mnohem lépe cítili. Vyváženou stravou a zdravým životním stylem mohou ovlivnit vznik nebo zmírnit průběh různých nemocí.
- Timetable: zima 2024
Wed 14:45–16:20 C206
- Rector's Office
Teacher(s)
Ing. Markéta Rožanská
(lecturer)
Syllabus
(in Czech)
1. Jak funguje lidské tělo, trávení potravy v ústech, v žaludku a ve střevech
2. Základy o vylučovací, kardiovaskulární a nervové soustavě, různé typy stravování, somatotypy podle stavby těla
3. Vysvětlení pojmu „vyvážená strava“ a „zdravý talíř“, důležitost pitného režimu a pravidelného pohybu
4. Správné velikosti porcí, jak udělat „chytrý nákup“ (nutriční údaje uvedené na potravinách)
5. Bílkoviny – proč jsou pro tělo důležité živočišné i rostlinné zdroje bílkovin + konkrétní ukázky potravin a ochutnávka
6. Sacharidy – proč jsou pro tělo důležité, vysvětlení pojmu glykemický index, jednoduché a složené cukry + konkrétní ukázky a ochutnávka
7. Vláknina – její důležitost a nezbytnost pro správné fungování střev + konkrétní ukázky a ochutnávka
8. Tuky – proč jsou pro tělo důležité, vysvětlení rozdílu mezi nasycenými a nenasycenými tuky + konkrétní ukázky a ochutnávka
9. Vitamíny a minerální látky – důležitost mikroživin pro organismus, doplňky stravy a suplementace
10. Počítání vlastního bazálního metabolismu a protein faktoru, energetická bilance
11. Práce s kalorickými tabulkami, praktické ukázky
12. Nutriční porovnání konkrétních receptů, možnost převážení na bioimpedanční váze
Course Enrolment Limitations
The capacity limit for the course is 20 student(s).