VCKDS00009 Culinary Heritage and Tourism I

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Winter 2023
Extent and Intensity
1/1/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Martina Bartoňová (lecturer)
PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D. (lecturer)
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (lecturer)
Ing. Bc. Michal Motyčka, Ph.D. (lecturer)
Mgr. Martina Bartoňová (seminar tutor)
PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D. (seminar tutor)
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (seminar tutor)
Ing. Bc. Michal Motyčka, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
Research Center for Cultural History of Silesia and Central Europe – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Předmět představuje kulinární dědictví českých zemí na příkladu vybraných regionů/subregionů, resp. etnické či kulturní society jako aktuální fenomén kulturních volnočasových aktivit a kulinárního, častěji jen gastronomického turismu. Ukazuje možnosti uplatnění kulinárního dědictví v praxi, aplikace odborných znalostí a dovedností a prezentaci ověřených znalostí formou přednášek, zážitkových kulinárních programů, soutěžních akcí ad. Upozorňuje na úskalí často zjednodušeného vnímání kulturně historického rozměru kulinárií v regionální gastronomické praxi, na problémy s pseudo-odbornými aktivitami zkreslujícími stav poznání a s moderními aplikacemi "tradiční regionální kuchyně ", spojené s jednostrannými zájmy cestovního ruchu (tzv. česká/moravská/slezská kuchyně). V praktické části jsou prezentovány příkladové soubory kulinárního dědictví. Akcent je kladen na vštípení důsledné aplikace historického přístupu, hledání a osvětlování kořenů a chronologického vymezení kulinární problematiky v kontextu regionálních tradic a sociálního kontextu. Výsledky jsou zohledněny při budování českého, moravského a slezského kulinárního korpusu.
Syllabus (in Czech)
  • Teoretická část:
    1. Úvod do studia předmětu.
    2. Historické aspekty vývoje stravování a gastronomie v českých zemích.
    3. Kulinární dědictví a jeho segmenty (soubor surovin, pokrmů, nápojů, přípravy a servírování jídel a kultury stolování).
    4. Identifikaci kulinárnímu dědictví, dokumentace a kritické zhodnocení.
    5. Možnosti uplatnění kulinárního dědictví v současné gastronomii a turismu; zážitkové akce.
    Seminární část:
    6. - 10. Příkladové prezentace kulinárního dědictví českých zemí na příkladu vybraných regionů/subregionů: kulturně historické souvislosti; surovinové a technologické možnosti; příprava, podávání (Chodsko, Podkrkonoší, Slovácko, Haná, subregiony Českého Slezska ad.)
Literature
    required literature
  • Bahenský, F. a kol. Lidová kultura. Velké dějiny zemí Koruny české. Tematická řada. Praha, 2014. info
  • Úlehlová-Tilschová, M. Česká strava lidová. Praha, 2011. info
  • Holub, K. Umění a gastronomie. Praha, 2011. info
  • Dobrou chuť, velkoměsto. Dokumenta Pragensia XXV. Praha, 2007. info
  • Hall, C. M. - Mitchell, R. Gastronomic tourism. Comparing food and wine tourism experiences in Niche Tourism. Contemporary Issues. Trends and Cases. Oxford, 2005. info
  • Štika, J. Lidová strava na Valašsku. Rožnov pod Radhoštěm, 1997. info
    recommended literature
  • Vašák, J. Slovácká kuchyně. info
  • Vašák, J. Jak se vařívalo kdysi a jak dnes. A-G, H-K, L-O. Elektronická kniha. Praha, 2015. info
  • Burda, A. - Korbelářová, I. Opavské Slezsko. Zde se podávají regionální pokrmy. Opava, 2014. info
  • Vašák, J. Chodská kuchyně. Praha, 2012. info
  • Vašák, J. Krkonošská kuchyně. Praha, 2012. info
  • Vašák, J. Slezská kuchyně. Praha, 2012. info
  • Vašák, J. Valašská kuchyně. Praha, 2012. info
  • Vašák, J. - Kýr, K. Dějiny kulinářství, I. Praha, 2010. info
  • Peterková, E. Hornická kuchařka. Opava, 2009. info
  • Schlosarková, J. a kol. Kuchařka z Hlučínska. Opava, 2006. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2015, Winter 2016, Winter 2017, Winter 2018, Winter 2019, Winter 2020, Winter 2021, Winter 2022.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2023/VCKDS00009