ULGATL0032 Příprava a realizace turistického produktu I

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
léto 2011
Rozsah
1/2/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
Mgr. Eva Škrobálková (přednášející)
Ing. Eva Vavrečková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Pavlína Sonnková (cvičící)
Mgr. Eva Škrobálková (cvičící)
Ing. Eva Vavrečková, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Eva Vavrečková, Ph.D.
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je využít teoretických znalostí a dovedností studentů získaných zejména v odborných předmětech pro přípravu a realizaci odborné exkurze v rámci dvou- až třídenního cvičného průvodcovského zájezdu. Smyslem je vést studenty k aplikaci teoretických poznatků při tvorbě forfaitového zájezdu. Úkolem je příprava geografického, časového, rámcového i detailního programu pro specifickou skupinu klientů včetně cenové kalkulace a zajištění jednotlivých služeb (doprava, ubytování, prohlídky, odborné exkurze). V rámci studijního oboru se předpokládá exkurze ve vybraných lázeňských zařízeních, jejichž návštěva završí přípravu studentů v té části oboru věnované provozu lázeňských zařízení. Při vlastní realizaci je využita znalost přípravy průvodcovského výkladu, jeho prezentace. Student je schopen pohotově řešit problémové situace ve fázi nejen přípravy, ale i vlastní realizace turistického produktu.
Osnova
  • 1. Příprava turistického produktu pro realizaci v rámci České republiky
    2. Organizační zabezpečení akce
    3. Příprava průvodce pro realizaci turistického produktu
    4. Kontrola stavu přípravy turistického produktu
    5. Realizace vlastního produktu
    6. Vyhodnocení přípravy a realizace produktu
    7. Sestavení výsledné kalkulace a vyúčtování
    8. Vypracování komplexní zprávy o realizované akci
Literatura
    doporučená literatura
  • Odborné časopisy cestovního ruchu. info
  • ORIEŠKA, J. Metodika činnosti průvodce cestovního ruchu. Praha: Idea Servis, 1999. info
  • MELICHÁREK, M. Řešení modelových situací v cestovním ruchu. Praha: Idea Servis, 1999. ISBN 80-901462-2-8. info
Informace učitele
Podmínkou je aktivní spolupráce při přípravě i samotné realizaci produktu, odevzdání písemné přípravy turistického produktu včetně administrace celé akce. Vlastní příprava a realizace produktu (včetně průvodcování a realizace animačního programu) představuje praktickou formu plnění podmínek, která přímo prakticky ověří nabyté znalosti při realizaci, vyúčtování a vyhodnocení produktu. Získání zápočtu je podmínkou pro zapsání navazujícího části tohoto předmětu.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2009, léto 2010, léto 2012, léto 2013, léto 2014, léto 2015, léto 2016, léto 2017.