UHVD0020 Stravování a pohostinství jako fenomény každodennosti

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
léto 2015
Rozsah
1/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (přednášející)
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (cvičící)
Garance
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
Ústav historických věd – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět poskytuje základní přehled informací o stravování, privátní kuchyni a stolování městské společnosti, v kontextu poměrů a zvyklostí ve šlechtickém a venkovském prostředí. Věnuje pozornost základním rysům i specifikům stravování, surovinám, potravinám, pochutinám a koření, nápojům alkoholickým a nealkoholickým, dále o formování stravovacích návyků, skladby jídelníčku jednotlivých vrstev ad. Představuje vývojové tendence v oblasti pohostinství s akcentem na poskytované služby (stravování, ubytování, zábava ad.) a typologii zařízení (výčepy, šenky, hostince, restaurační a ubytovací zařízení ad.). Dané problémové okruhy jsou sledovány v rámci českých zemí, s přihlédnutím k regionálním zvláštnostem a poměrům v sousedních, kulturně blízkých zemích, a v jejich historických proměnách od středověku do poloviny 19. století. Důraz je kladen na uchopení problematiky v kontextu každodennosti společnosti. Seminární část předmětu je zaměřena na seznámení s literaturou a autentickými prameny k dějinám stravování a pohostinských služeb ve vybraných městech a regionech českých zemí s přihlédnutím k vybraným momentům ve vztahu ke šlechtickému a venkovskému prostředí (kuchařské knihy a předpisy, jídelníčky, odborná periodika a zábavné kalendáře, tiskoviny vinoprávných a pravovárečných společností, adresáře měst ad.), jejich analýzu, vyhodnocení a možnosti aplikace vybraných poznatků v současné praxi. Předmět si klade za cíl aplikovat interdisciplinární přístup k problematice (historické bádání, využití poznatků pro moderní praxi v gastronomii a cestovním ruchu ad.). Seminární část předmětu je zaměřena na seznámení se s autentickými prameny, vypovídajícími o stravování a pohostinských službách ve vybraných městech v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (kuchařské knihy a předpisy, jídelníčky, odborná periodika a zábavné kalendáře, tiskoviny vinoprávných a pravovárečných společností, adresáře měst ad.), jejich analýzu, vyhodnocení a možnosti aplikace vybraných poznatků v současné praxi.
Osnova
  • 1. Stravování a stolování v minulosti, jejich sociální, kulturní a rituální funkce v rodině a společnosti v dobových proměnách.
    2. Geografické, regionální a socioekonomické vlivy na skladbu stravy, specifika stravování ve městech v kontextu venkovského a šlechtického prostředí.
    3. - 5. Strava, privátní kuchyně a stolování městské společnosti a jejich odlišnosti dle sociálního statutu (měšťané, řemeslnictvo, nižší vrstvy) ve středověku/raném novověku/na prahu moderní doby (konec 18./19 století).
    6. - 7. Pohostinská činnost a podniky ve městech ( typologie, charakteristika, funkce) ve středověku/raném novověku.
    8. Pohostinská činnost na prahu moderní doby, její specifika a funkce ve společenském životě.
    9.- 10. Prameny a literatura k dějinám stravování a pohostinství, praktické ukázky odborné práce s nimi a možnosti využití pro současnou praxi v oblasti gastronomie, ubytovacích služeb a turismu.
Literatura
    povinná literatura
  • Petráň, J. a kol. Dějiny hmotné kultury I a II. Praha 1985 a 2003.;. info
  • BERANOVÁ, M. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha, 2005. info
  • MONTANARI, M. Hlad a hojnost. Dějiny stravování v Evropě. Praha, 2003. info
    doporučená literatura
  • Úlehlová-Tilschová, M. Česká strava lidová. Praha, 2011. info
  • Kment,. Hospody a jejich historická úloha v české splečnosti. Valašské Meziříčí, 2011. info
  • FREEDMAN, P. Jídlo. Dějiny chuti. Praha, 2008. info
  • BERANOVÁ, M. Tradiční české kuchařky. Jak se vařilo před M. D. Rettigovou. Praha, 2001. info
  • Hrdlička, J. Hodovní stůl a dvorská společnost. České Budějovice, 2000. info
  • BARCZYK, M. Essen und Trinkem im Barock. Sigmaringen, 1990. info
Výukové metody
Přednášení
Přednáška s diskusí
Individuální konzultace
Metody hodnocení
Systematické pozorování studenta
Zápočet
Projekt (zápočtový, semestrální, seminární)
Informace učitele
Aktivní účast na semináři, prokázaná práce s odbornou literaturou (diskuse, referáty), seminární práce.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023, léto 2024.