FPF:ULGATLA053 Účetnictví II - Informace o předmětu
ULGATLA053 Účetnictví II
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavěléto 2017
- Rozsah
- 1/2/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Eva Vavrečková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Eva Vavrečková, Ph.D. (cvičící) - Garance
- Ing. Eva Vavrečková, Ph.D.
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Tento předmět bezprostředně navazuje na předmět Účetnictví I. a je věnován daňové soustavě, nákladům, výnosům, časovému rozlišení. Smyslem je seznámit také studenty s možnostmi financování podnikatelských aktivit včetně jejich zobrazení v účetnictví. Smyslem předmětu je vést studenty ke schopnosti analyzovat výsledky účetní závěrky, zveřejňovaných informací finančního účetnictví a naučit je využít následně tyto informace pro analýzu ekonomické situace firmy.
- Osnova
- 1. Daňová soustava - charakteristika, členění, poplatky a dotace, účtování
2. DPH v cestovním ruchu, účtování DPH a ostatních daní.
3. Náklady, výnosy, časové rozlišení - charakteristika, význam pro účetnictví, členění, účtování
4. Časové rozlišení - charakteristika, význam pro účetnictví, členění, účtování
5. Leasing - podstata, členění (operativní a finanční), princip leasingu u nájemce a pronajímatele, účtování
6. Kapitál - charakteristika, členění, význam pro hospodaření firmy, účtování
7. Dlouhodobé závazky, rezervy - význam, členění a účtování
8. Hospodářský výsledek - rozdělení, tvorba fondů ze zisku, vypořádání pohledávek a závazků se společníky
9. Účetní uzávěrka a závěrka
10. Výkazy účetní jednotky, jejich význam pro finanční analýzu a rozhodování firmy
11. Audit výkazů finančního účetnictví
12. Harmonizace účetnictví, konsolidace účetních výkazů
- 1. Daňová soustava - charakteristika, členění, poplatky a dotace, účtování
- Literatura
- povinná literatura
- RYNEŠ, P. Podvojné účetnictví a účetní závěrka 2015. ANAG, 2015. ISBN 978-80-7263-924-3. info
- JINDRÁK, J. Sbírka souvztažností k účtům směrné účtové osnovy 2015. ANAG, 2015. ISBN 978-80-904256-6-8. info
- VAVREČKOVÁ, E. Účetnictví 1. Opava - SU, 2012. ISBN 978-80-7248-760-8. info
- doporučená literatura
- Edice ÚZ. Aktuální právní normy. info
- Účetnictví podnikatelů. Audit - podle stavu k 11. 1. 2010. info
- Platná legislativa vztahující se k vyučovanému předmětu. Zákon o účetnictví, zákon o daních z příjmů atd. info
- CARDOVÁ, Z, STROUHAL, J., ŽIDLICKÁ, R. Účetnictví - velká kniha příkladů. Brno, 2014. info
- COTE, R. Hotel and Restaurant Accounting. Michigan, 2012. info
- SCHMIDGALL, R. S. Hospitality Industry Managerial Accounting. Michigan, 2011. info
- DĚRGEL, M. - JURÁNEK, V. - MARÁDOVÁ, E. - SOUKUP, M. Hotely, kavárny, restaurace 2006 - 2007. Praha: ASPI, 2006. ISBN 80-7357-210-9. info
- ČECHOVÁ, A. Manažerské účetnictví. Brno, 2006. ISBN 80-251-1124-5. info
- Informace učitele
- Podmínkou k absolvování předmětu je úspěšné zvládnutí zápočtového testu s úspěšností minimálně 70 %, jehož základě bude udělen zápočet. Po jeho získání je předmět zakončen souhrnnou zkouškou z předmětů Účetnictví I, II, která proběhne kombinovanou formou prověřující znalosti v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek a seminářů. Předmět může být zapsán pouze po získání zápočtu z Účetnictví I.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2017, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/leto2017/ULGATLA053