ULGATLA053 Účetnictví II

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
léto 2020
Rozsah
1/2/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Martina Palyzová (přednášející)
Ing. Martina Palyzová (cvičící)
Garance
Ing. Martina Palyzová
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Rozvrh
každou lichou středu 13:55–16:20 H6
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
ULGATLA053/A: Po 14:45–16:20 H1, M. Palyzová
ULGATLA053/B: Po 16:25–18:00 H1, M. Palyzová
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Tento předmět bezprostředně navazuje na předmět Účetnictví I. a je věnován daňové soustavě, nákladům, výnosům, časovému rozlišení. Smyslem je seznámit také studenty s možnostmi financování podnikatelských aktivit včetně jejich zobrazení v účetnictví. Smyslem předmětu je vést studenty ke schopnosti analyzovat výsledky účetní závěrky, zveřejňovaných informací finančního účetnictví a naučit je využít následně tyto informace pro analýzu ekonomické situace firmy.
Osnova
  • 1. Daňová soustava - charakteristika, členění, poplatky a dotace, účtování
    2. DPH v cestovním ruchu, účtování DPH a ostatních daní.
    3. Náklady, výnosy, časové rozlišení - charakteristika, význam pro účetnictví, členění, účtování
    4. Časové rozlišení - charakteristika, význam pro účetnictví, členění, účtování
    5. Leasing - podstata, členění (operativní a finanční), princip leasingu u nájemce a pronajímatele, účtování
    6. Kapitál - charakteristika, členění, význam pro hospodaření firmy, účtování
    7. Dlouhodobé závazky, rezervy - význam, členění a účtování
    8. Hospodářský výsledek - rozdělení, tvorba fondů ze zisku, vypořádání pohledávek a závazků se společníky
    9. Účetní uzávěrka a závěrka
    10. Výkazy účetní jednotky, jejich význam pro finanční analýzu a rozhodování firmy
    11. Audit výkazů finančního účetnictví
    12. Harmonizace účetnictví, konsolidace účetních výkazů
Literatura
    povinná literatura
  • MARKOVÁ, H. Daňové zákony 2017. GRADA, 2017. ISBN 978-80-271-0451-2. info
  • SKÁLOVÁ, J. Podvojné účetnictví 2017. GRADA, 2017. ISBN 978-80-271-0423-9. info
  • JINDRÁK, J. Sbírka souvztažností 2017. ANAG, 2017. ISBN 978-80-904256-8-2. info
  • VAVREČKOVÁ, E. Účetnictví 1. Opava - SU, 2012. ISBN 978-80-7248-760-8. info
    doporučená literatura
  • Edice ÚZ. Aktuální právní normy. info
  • Platná legislativa vztahující se k vyučovanému předmětu. Zákon o účetnictví, zákon o daních z příjmů atd. info
  • CARDOVÁ, Z, STROUHAL, J., ŽIDLICKÁ, R. Účetnictví - velká kniha příkladů. Brno, 2014. info
  • COTE, R. Hotel and Restaurant Accounting. Michigan, 2012. info
  • SCHMIDGALL, R. S. Hospitality Industry Managerial Accounting. Michigan, 2011. info
  • DĚRGEL, M. - JURÁNEK, V. - MARÁDOVÁ, E. - SOUKUP, M. Hotely, kavárny, restaurace 2006 - 2007. Praha: ASPI, 2006. ISBN 80-7357-210-9. info
  • ČECHOVÁ, A. Manažerské účetnictví. Brno, 2006. ISBN 80-251-1124-5. info
Informace učitele
Podmínkou k absolvování předmětu je úspěšné zvládnutí zápočtového testu s úspěšností minimálně 70 %, jehož základě bude udělen zápočet. Po jeho získání je předmět zakončen souhrnnou zkouškou z předmětů Účetnictví I, II, která proběhne kombinovanou formou prověřující znalosti v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek a seminářů. Předmět může být zapsán pouze po získání zápočtu z Účetnictví I.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2013, léto 2014, léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2019, léto 2021, léto 2022, léto 2023, léto 2024.