ULGATLA056 Podnikání v oboru

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
léto 2018
Rozsah
1/2/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
doc. RNDr. Pavol Plesník, PhD. (přednášející)
Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
doc. RNDr. Pavol Plesník, PhD. (cvičící)
Ing. Pavlína Sonnková (cvičící)
Garance
doc. RNDr. Pavol Plesník, PhD.
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je navázat na znalosti a dovednosti studentů z absolvovaných ekonomických i odborných předmětů a využít jich při zahájení a provozování podnikatelské činnosti ve studovaném oboru. Zabývá se vybranými oblastmi podnikání v oboru, klade důraz zejména na finanční stránku podnikání, nástroje řízení nákladů a jejich využití v podnikatelské praxi.
Osnova
  • 1. Zahájení podnikatelské činnosti v oboru
    2. Podnikatelský záměr, tvorba a náležitosti
    3. Osobnost podnikatele a podnikatelské typy
    4. Odpovědné podnikání
    5. Management a marketing
    6. Majetková a kapitálová struktura firmy
    7. Výnosy, náklady, výsledek hospodaření versus cash flow
    8. Riziko v podnikání a ukončení podnikatelské činnosti
Literatura
    doporučená literatura
  • Obchodní zákoník v platném znění. info
  • Zákon o živnostenském podnikání v platném znění. info
  • ČECHOVÁ, A. Manažerské účetnictví. 2. aktualizované a rozšířené vydání. Brno, 2011. info
  • VEBER, J. - SRPOVÁ, J. a kol. Podnikání malé a střední firmy. Praha, 2008. info
  • KORÁB, V., PETERKA, J., REŽŇÁKOVÁ, M. Podnikatelský plán. 1. vyd. Brno: Computer Press, 2007. ISBN 978-80-251-1605-0. info
  • BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
  • ABRAMS, R. The Successful Business Plan - Secrets Strategies. 2003. info
  • INDROVÁ, J., PETRŮ, Z., VAŠKO, M. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1995. ISBN 80-7079-054-7. info
Informace učitele
Předmět ukončen zkouškou prověřující znalosti v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2013, léto 2014, léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023, léto 2024.