ULGATLA070 Ubytovací zařízení - historie a současnost

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
léto 2019
Rozsah
0/2/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Bc. Michal Motyčka, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Bc. Michal Motyčka, Ph.D.
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s historií a současností ubytovacích a stravovacích služeb v českých zemích za účelem prohloubení jejich znalostí uvedené tematiky. Studenti získají přehled o ubytovacích a stravovacích zařízeních v Čechách, na Moravě a ve Slezsku v historickém kontextu, s akcentem na moderní dobu. Představeny jim budou vybrané typy zejména tištěných pramenů a možnosti využívání pro rekonstrukci vývoje a současné praxe ve vztahu k hotelům, turistickým chatám a ubytovnám, pohostinstvím atd. Studenti budou motivováni k samostatné práci a prezentaci jejích výsledků na seminářích a v bakalářských pracích.
Osnova
  • 1. 3. Základní trendy ve vývoji ubytovacích a stravovacích služeb v historickém kontextu (do 1. pol. 19. století)
    4. 5. Proměny charakteru ubytovacích a stravovacích služeb v návaznosti na modernizaci životního stylu
    6. 7. Vývoj ubytovacích a stravovacích služeb 20. století
    8. Trendy ubytovacích a stravovacích služeb v 21. století
    9. 10. Specifika ubytovacích a stravovacích služeb v českých zemích

Literatura
    doporučená literatura
  • HORNER, S.; SWARBROOKE, J. Cestovní ruch, ubytování a stravování, využití volného času. Praha: Grada, 2003. info
  • Czech Hospitality and Tourism Papers ? Hotelnictví, lázeňství, turismus. Praha: VŠH. info
  • ZIMÁKOVÁ, B. Food & beverage management. Praha: VŠH, 2007. info
  • ČERNÝ, J.; KRUPIČKA,. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 2004. info
  • KŘÍŽEK, F.; NEUFUS, J. Moderní hotelový management. Praha: Grada, 2011. info
  • Odborná periodika: Hotel &Spa. info
  • BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. info
  • BERÁNEK, J.; KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Mag Consulting, 2007. info
  • ČURDA, D.; HOLUB, K. Stručné dějiny oborů. Potravinářství a hotelnictví. Praha, 2004. info
Informace učitele
Pro absolvování předmětu je podmínkou aktivní účast na seminářích, vypracování a obhajoba seminární práce na zadané téma. Předmět je ukončen zápočtem.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2013, léto 2014, léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023, léto 2024.