FPF:ULGATLA070 Ubytovací zařízení - Informace o předmětu
ULGATLA070 Ubytovací zařízení - historie a současnost
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavěléto 2022
- Rozsah
- 0/2/0. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Bc. Michal Motyčka, Ph.D. (cvičící)
- Garance
- Ing. Bc. Michal Motyčka, Ph.D.
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s historií a současností ubytovacích a stravovacích služeb v českých zemích za účelem prohloubení jejich znalostí uvedené tematiky. Studenti získají přehled o ubytovacích a stravovacích zařízeních v Čechách, na Moravě a ve Slezsku v historickém kontextu, s akcentem na moderní dobu. Představeny jim budou vybrané typy zejména tištěných pramenů a možnosti využívání pro rekonstrukci vývoje a současné praxe ve vztahu k hotelům, turistickým chatám a ubytovnám, pohostinstvím atd. Studenti budou motivováni k samostatné práci a prezentaci jejích výsledků na seminářích a v bakalářských pracích.
- Osnova
- 1. 3. Základní trendy ve vývoji ubytovacích a stravovacích služeb v historickém kontextu (do 1. pol. 19. století)
4. 5. Proměny charakteru ubytovacích a stravovacích služeb v návaznosti na modernizaci životního stylu
6. 7. Vývoj ubytovacích a stravovacích služeb 20. století
8. Trendy ubytovacích a stravovacích služeb v 21. století
9. 10. Specifika ubytovacích a stravovacích služeb v českých zemích
- 1. 3. Základní trendy ve vývoji ubytovacích a stravovacích služeb v historickém kontextu (do 1. pol. 19. století)
- Literatura
- doporučená literatura
- HORNER, S.; SWARBROOKE, J. Cestovní ruch, ubytování a stravování, využití volného času. Praha: Grada, 2003. info
- Czech Hospitality and Tourism Papers ? Hotelnictví, lázeňství, turismus. Praha: VŠH. info
- ZIMÁKOVÁ, B. Food & beverage management. Praha: VŠH, 2007. info
- ČERNÝ, J.; KRUPIČKA,. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 2004. info
- KŘÍŽEK, F.; NEUFUS, J. Moderní hotelový management. Praha: Grada, 2011. info
- Odborná periodika: Hotel &Spa. info
- BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. info
- BERÁNEK, J.; KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Mag Consulting, 2007. info
- ČURDA, D.; HOLUB, K. Stručné dějiny oborů. Potravinářství a hotelnictví. Praha, 2004. info
- Informace učitele
- Pro absolvování předmětu je podmínkou aktivní účast na seminářích, vypracování a obhajoba seminární práce na zadané téma. Předmět je ukončen zápočtem.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/leto2022/ULGATLA070