FPF:ULGATLA012 Gastronomie v lázeňském provoz - Informace o předmětu
ULGATLA012 Gastronomie v lázeňském provozu
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavěléto 2020
- Rozsah
- 1/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící) - Garance
- Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Rozvrh
- každé sudé úterý 11:25–13:00 H3
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
ULGATLA012/B: každé sudé úterý 14:45–16:20 H2, A. Burda - Předpoklady
- Práce s recepturami teplých pokrmů, operativní evidencí, menu ingeniering.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s organizací gastronomického provozu, jeho specifickými rysy v lázeňských zařízeních, s jeho jednotlivými středisky poskytujícími gastronomické služby, jejich vybavením. Současně se studenti seznámí s provozní a ekonomickou problematikou tohoto provozu včetně nabídky sortimentu (včetně sestavování jídelních a nápojových lístků, menu pro lázeňské hosty). Nezbytnou součástí předmětu je seznámit studenty s ekologií a nakládáním s odpadem. V průběhu předmětu se studenti seznámí s praktickou činností pracovníků výrobního i odbytového střediska včetně vedení operativní evidence, zabezpečováním různých společenských akcí, včetně sestavování menu a jídelních lístků.
- Osnova
- 1. Vývoj gastronomie, její postavení v hotelnictví a lázeňství
2. Stravovací úsek a jeho význam
3. Pracovníci stravovacího úseku
4. Operativní evidence - nezbytný podklad pro plánování v gastronomii
5. Výrobní střediska - charakteristika, členění a vybavení
6. Odbytová střediska - charakteristika, členění a vybavení
7. Společenské akce a jejich realizace v lázeňském provozu
8. Jídelní a nápojové lístky - základ nabídky služeb
9. Menu engineering a hospodářské výpočty
10. Kontrolní činnost ve stravovacím úseku
11. Bezpečnostní, protipožární a hygienické předpisy ve stravovacích zařízeních
12.Ekologie provozů společného stravování
- 1. Vývoj gastronomie, její postavení v hotelnictví a lázeňství
- Literatura
- doporučená literatura
- BERÁNEK, J. - KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha, 2007. info
- ČEMUSOVÁ, M. Správná výrobní a hygienická praxe ve stravování. Praha: Grada, 2007. ISBN 80-86724-07-7. info
- ZIMÁKOVÁ, B. Food & Beverage management. Praha: VŠH, 2006. ISBN 978-80-86578-55-2. info
- KREJČÍ, P. - FORMAN, V. Základy technologie přípravy pokrmů. Zlín, 2006. info
- BERÁNEK, J. Slovník potravinářů a gastronomů. MAG Consulting s. r. o, 2005. ISBN 80-86724-04-2. info
- VOLDŘICH, M. - JECHOVÁ, M. Bezpečnost pokrmů v gastronomii: HACCP: správná výrobní a hygienická praxe. Praha, 2004. info
- ČERNÝ, J. - KRUPIČKA, J. Moderní hotel. Úvaly, 2004. info
- BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
- HOLUB, K. Vybrané kapitoly z dějin gastronomie a hotelnictví. Praha: VŠH, 2004. ISBN 80-86578-16-X. info
- ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
- COUSINS, J., FOSKETT, D., SHORTT, D. Food & Beverage Management. . 3rd ed. London: Longman Publ., 1999. ISBN 0-582-27543-1. info
- KOLEKTIV AUTORŮ. Food and beverage management. Praha. NFHR, 1995. info
- KOLEKTIV AUTORŮ. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: NFHR, 1995. info
- KOLEKTIV AUTORŮ. Samostatně v pohostinství. Praha: NFHR, 1994. info
- INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
- Informace učitele
- Úspěšné zvládnutí testu, operativní evidence a kalkulačního listu v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek a seminářů.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/leto2020/ULGATLA012