FPF:VCKDST0507 Tourism product II - Course Information
VCKDST0507 Tourism product II
Faculty of Philosophy and Science in OpavaSummer 2020
- Extent and Intensity
- 0/2/0. 4 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- Ing. Jana Stuchlíková (seminar tutor)
- Guaranteed by
- prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
Research Center for Cultural History of Silesia and Central Europe – Faculty of Philosophy and Science in Opava - Course Enrolment Limitations
- The course is offered to students of any study field.
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu je transformovat dosud nabyté vědomosti do přípravy zahraničního čtyř- až pětidenního cvičného průvodcovského produktu. Smyslem je využít možnosti spojení teorie s praxí jak při vlastní tvorbě produktu, tak i při jeho realizaci, a to zejména konfrontací podmínek provozu tuzemských objektů kulturního dědictví se zahraničními. Předpokladem úspěšné realizace je výběr regionu s kulturně-historickým potenciálem i prostředí umožňujícím využití nabídky kulturních zážitků i volnočasových atraktivit. Nedílnou součástí je kvalitní příprava geografického, časového, rámcového i detailního programu včetně zpracování cenové kalkulace, zajištění programu, zabezpečení souvisejících služeb (doprava, ubytování, prohlídky, odborné exkurze). Při vlastní realizaci využijí studenti znalost přípravy průvodcovského výkladu, možnost její reálné prezentace před skupinou (účastníky akce). V rámci zajišťování služeb v zahraničním prostředí využijí studenti znalost komunikace v cizích jazycích. Student je schopen připravit animační program. Je připravován na různé situace, aby byl schopen pohotově reagovat na problémové situace nejen v rámci přípravy, ale i realizace volnočasového produktu. Studenti jsou v rámci přípravy a realizace prakticky seznamováni s prací animátorů jako podněcovatelů zábavy pro různé věkové kategorie.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Příprava volnočasového produktu - čtyř-až pětidenní průvodcovský zájezd do zahraničí (lokalita s vhodným potenciálem pro podporu a ochranu kulturního dědictví
2. Organizační zabezpečení akce
3. Příprava programu volnočasového produktu
4. Příprava průvodce pro realizaci volnočasového produktu
5. Příprava animačního programu
6. Kontrola stav přípravy volnočasového produktu
7. Vlastní realizace produktu
8. Vyhodnocení přípravy a realizace produktu
9. Závěrečné vyúčtování akce a sestavení výsledné kalkulace
10. Vypracování komplexní zprávy o realizované akci ("kniha" zájezdu)
- 1. Příprava volnočasového produktu - čtyř-až pětidenní průvodcovský zájezd do zahraničí (lokalita s vhodným potenciálem pro podporu a ochranu kulturního dědictví
- Literature
- recommended literature
- ORIEŠKA, J. Služby v cestovním ruchu. Praha: IDEA SERVIS, 2010. ISBN 978-80-85970-68-5. info
- ORIEŠKA, J. Metodika činnosti průvodce cestovního ruchu. Praha: Idea servis, 2007. info
- ZELENKA, J. Průvodce cestovního ruchu. Hradec Králové, 2007. info
- Vitáková, M. Využití kulturních a přírodních památek pro cestovní ruch. Praha, 2007. URL info
- MELICHÁREK, M. Řešení modelových situací v cestovním ruchu. Praha: Idea Servis, 1999. ISBN 80-901462-2-8. info
- Teaching methods (in Czech)
- monologická (výklad, přednáška)
Týmová práce - Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/summer2020/VCKDST0507