FPF:UHVD0020 Stravování a pohostinství - Informace o předmětu
UHVD0020 Stravování a pohostinství jako fenomény každodennosti
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavěléto 2022
- Rozsah
- 1/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D. (přednášející)
PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D. (cvičící) - Garance
- PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D.
Ústav historických věd – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Předpoklady
- ! ULGATLA067 Stravov. a pohost. v minulosti
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Předmět poskytuje základní přehled informací o stravování, pokrmech, privátní kuchyni a stolování. Představuje základní rysy i specifika stravování, surovin, potravin, pochutin a koření, nápojů alkoholických a nealkoholických, dál formování stravovacích návyků, skladby jídelníčku jednotlivých vrstev (venkovské, měšťanské šlechtické) ad. Věnuje pozornost pochopení odlišností mezi stravou a pokrmy historickými, tradičními, lidovými, regionálními,naznačuje roli kulinárního dědictví v dějinách moderní společnosti, upozorňuje na problémy spojené s jejich aplikací do dnešních podmínek gastronomie turismu. Představuje vývojové tendence v oblasti pohostinství s akcentem na poskytované služby (stravování, ubytování, zábava ad.) a typologii zařízení (výčepy, šenky, hostince, restaurační a ubytovací zařízení ad.). Dané problémové okruhy jsou sledovány v rámci českých zemí, s přihlédnutím k regionálním zvláštnostem a poměrům v sousedních, kulturně blízkých zemích, a v jejich historických proměnách od středověku do poloviny 19. století. Důraz je kladen na uchopení problematiky v kontextu každodennosti společnosti. Seminární část předmětu je zaměřena na seznámení s literaturou a autentickými prameny k dějinám stravování a pohostinských služeb ve vybraných městech a regionech českých zemí s přihlédnutím k vybraným momentům ve vztahu ke šlechtickému a venkovskému prostředí (kuchařské knihy a předpisy, jídelníčky, odborná periodika a zábavné kalendáře, tiskoviny vinoprávných a pravovárečných společností, adresáře měst ad.), jejich analýzu, vyhodnocení a možnosti aplikace vybraných poznatků v současné praxi. Předmět si klade za cíl aplikovat interdisciplinární přístup k problematice (historické bádání, využití poznatků pro moderní praxi v gastronomii a cestovním ruchu ad.).
- Osnova
- 1. Stravování a stolování v minulosti, jejich sociální, kulturní a rituální funkce v rodině a společnosti v dobových proměnách.
2. Geografické, regionální a socioekonomické vlivy na skladbu stravy, specifika stravování ve městech v kontextu venkovského a šlechtického prostředí.
3. - 5. Strava, privátní kuchyně a stolování městské společnosti a jejich odlišnosti dle sociálního statutu (měšťané, řemeslnictvo, nižší vrstvy) ve středověku/raném novověku/na prahu moderní doby (konec 18./19 století).
6. - 7. Pohostinská činnost a podniky ve městech ( typologie, charakteristika, funkce) ve středověku/raném novověku.
8. Pohostinská činnost na prahu moderní doby, její specifika a funkce ve společenském životě.
9.- 10. Prameny a literatura k dějinám stravování a pohostinství, praktické ukázky odborné práce s nimi a možnosti využití pro současnou praxi v oblasti gastronomie, ubytovacích služeb a turismu.
- 1. Stravování a stolování v minulosti, jejich sociální, kulturní a rituální funkce v rodině a společnosti v dobových proměnách.
- Literatura
- povinná literatura
- Petráň, J. a kol. Dějiny hmotné kultury I a II. Praha 1985 a 2003.;. info
- BERANOVÁ, M. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha, 2005. info
- MONTANARI, M. Hlad a hojnost. Dějiny stravování v Evropě. Praha, 2003. info
- doporučená literatura
- Úlehlová-Tilschová, M. Česká strava lidová. Praha, 2011. info
- Kment,. Hospody a jejich historická úloha v české splečnosti. Valašské Meziříčí, 2011. info
- FREEDMAN, P. Jídlo. Dějiny chuti. Praha, 2008. info
- VAŠÁK, J. Regionální pokrmy. Praha: Libri,, 2001. info
- BERANOVÁ, M. Tradiční české kuchařky. Jak se vařilo před M. D. Rettigovou. Praha, 2001. info
- Hrdlička, J. Hodovní stůl a dvorská společnost. České Budějovice, 2000. info
- BARCZYK, M. Essen und Trinkem im Barock. Sigmaringen, 1990. info
- Výukové metody
- Přednášení
Přednáška s diskusí
Individuální konzultace - Metody hodnocení
- Systematické pozorování studenta
Zápočet
Projekt (zápočtový, semestrální, seminární) - Informace učitele
- Aktivní účast na semináři, prokázaná práce s odbornou literaturou (diskuse, referáty), seminární práce.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/leto2022/UHVD0020