VCKDSJ0006 Tschechische Republik kreuz und quer

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
léto 2024
Rozsah
0/2/0. 5 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Marta Banková (cvičící)
Garance
PhDr. Zdenka Jirásková
Výzkumné centrum pro kulturní dějiny Slezska a střední Evropy – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět nabízí přehled o základních reáliích České republiky s důrazem na jednotlivá historická území, památky UNESCO a chráněné krajinné oblasti v německém jazyce. Cílem tohoto předmětu je seznámit studenty nejen s geografií a přírodními podmínkami, ale také s historií, kulturou, význačnými osobnostmi, turistickými oblastmi a základními rysy národní i regionální gastronomie. Cílem je poskytnout studentům ucelený přehled o reáliích charakterizujících jednotlivé části státu, seznámit je s nejnavštěvovanějšími přírodními, kulturními a lázeňskými destinacemi a zároveň rozšířit a prohloubit jejich jazykové dovednosti, zejména v oblasti porozumění cizojazyčnému ústnímu projevu a schopnosti poskytnout v daném jazyce základní informace k danému tématu.
Osnova
  • 1. Tschechische Republik - natürliche Gegebenheiten, Geographie
    2. Geschichte des Staates
    3. Prag - die Hauptstadt der Republik
    4. Das westböhmische Bäderdreieck
    5. Historische Städte, Burgen und Schlösser
    6. Die UNESCO-Städte
    7. Die Naturschutzgebiete
    8. Opava und Schlesien
    9. Brno und Südmähren
    10. Bäder und andere Erholungsmöglichkeiten in unserer Republik
    11. Tschechische Kultur (Musik, Malerei, Architektur)
    12. Tschechische und schlesische Küche und ihre Spezialitäten
    13. Wiederholung, Kontrolltest
Literatura
    povinná literatura
  • JIRÁSKOVÁ,Z. Tschechische Republik kreuz und quer. Opava, 2015. ISBN 978-80-7510-180-8. info
    doporučená literatura
  • Odborná periodika. Historický obzor. info
  • http://www.czechtourism.com/de/p/de-praktische-infos-1/. URL info
  • CVEJNOVÁ, J. Co chcete vědět o České republice. Praha: Karolinum, 2013. info
  • JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Kurwesen,Management und Marketing. 1. vyd. Opava:Slezská univerzita v Opavě, Ústav, 2013. ISBN 978-80-7248-867-4. info
  • JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Gastronomie, Hotelwesen und Tourismus. Opava, 2012. ISBN 978-80-7248-717-2. info
  • AUTOR NEUVEDEN. Cestovní ruch v regionech České republiky. Ostrava: Česká centrála CR, 2003. info
Vyučovací jazyk
Němčina
Informace učitele
Předmět je ukončen zápočtem, který studenti získají na základě aktivní účasti v seminářích, zpracování seminární práce a písemného testu (minim. 70% úspěšnost). Studenti mají závaznou 75% docházku.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/leto2024/VCKDSJ0006