ULGATL0006 Servis a obsluha v gastronomii

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2009
Rozsah
1/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
Garance
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s odbytovými službami, které jsou realizovány v odbytových střediscích. Studenti získají přehled o jejich vybavení a inventáři používaném na úseku obsluhy. Studenti jsou seznámeni se základy jednoduché obsluhy v odbytových střediscích, s konkrétní znalostí obsluhy v dalších doplňkových stravovacích službách, psychologickými aspekty jednání s hotelovou a lázeňskou klientelou. V rámci výuky se student naučí základům stolničení, techniky obsluhy včetně přípravy odbytového střediska na provoz.
Osnova
  • 1. Restaurační inventář
    2. Technická charakteristika oblasti servisu - příprava na provoz
    3. Provoz v odbytovém středisku
    4. Jednoduchá obsluha nápojů
    5. Jednoduchá obsluha pokrmů
    6. Obsluha při společensko-gastronomických akcích
Literatura
    doporučená literatura
  • Odborný časopis. Food Service, Minutka, Gastronomická revue. info
  • SALAČ, G. Moderní obsluha. Praha: Fortuna, 1998. info
  • SALAČ, G. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996. info
  • Food &Beverage management. Praha: NFHR ČR, 1995. info
  • Samostatně v pohostinství. Praha: NFHR ČR, 1994. info
  • ČERNÝ, J., SRKALA, A. Moderní obsluha. Praha: Merkur, 1993. info
Informace učitele
Předmět je ukončen zápočtem, který získá student po absolvování předepsaného praktického výcviku v kuchyni a v obsluze, a to po ověření jak teoretických znalostí, tak i praktických dovedností. Stanovení její formy je plně v kompetenci vyučujícího. Získání zápočtu je podmínkou pro zapsání předmětu Gastronomické praktikum.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2008, zima 2010, zima 2011, zima 2012, zima 2013, zima 2014, zima 2015, zima 2016.