ULGATL0005 Výživa a výživové trendy

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2010
Rozsah
2/0/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Marta Němečková (přednášející)
Garance
Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
V předmětu studenti získají ucelené informace o výživě a jejím významu pro zdravotní stav člověka jako prevence chorob. Seznámí se s základy biochemie, tzn. látkovou přeměnou a činností trávicí soustavy a ostatních tělních soustav souvisejících s metabolismem. Získají základní informace o látkách potřebných pro zdravý vývoj organismu, o rizicích podvýživy i nadměrné výživy a seznámí se s odlišnostmi podávání a příjímání potravy v jednotlivých obdobích života člověka i při nejčastějších civilizačních onemocněních. Dále si studenti osvojí nové trendy zdravé výživy podle věkových a pracovních skupin. Cílem je, aby studenti pochopili rozdíl mezi racionální výživou a alternativními způsoby stravování, uměli je vyhodnotit z hlediska zdravého vývoje člověka. Budou schopni určit alternativní způsob stravování podle přání a potřeb klienta.
Osnova
  • 1. Výživa a zdraví
    2. Potřeba a význam výživy
    3. Anatomie a fyziologie člověka
    4. Bílkoviny ve výživě
    5. Tuky ve výživě
    6. Sacharidy
    7. Vláknina a voda ve výživě
    8. Minerální látky
    9. Vitamíny a výživa
    10. Možnosti preventivní výživy
    11. Nedostatečná a nevyvážená strava
    12. Výživové trendy
    13. Diferenciace ve výživě
Literatura
    doporučená literatura
  • DLOUHÁ, R. Výživa - přehled základní problematiky. Praha: Karolinum. ISBN 80-7184-757-7. info
  • FOŘT, P. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1057-9. info
  • KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0736-5. info
  • MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha: VŠH, 2001. ISBN 80-86578-01-1. info
  • SHARON, M. Moderní výživa od A do Z - malá encyklopedie výživy. Praha: Euromedia, 1998. ISBN 80-902502-1-1. info
  • HUDSON, P. Nutrition and food hygiene. 1st ed. London: British Library Cataloguing in Publicati, 1996. ISBN 0 340 643 463. info
  • HRUBÝ, S. Výživa v kostce, Úvaly, Ratio. Úvaly: Ratio, 1996. ISBN 90-00-03-375-X. info
  • HEJDA, S. A KOL. Výživa a zdravotní stav člověka. Praha: Avicenum, 1987. info
Informace učitele
Studenti absolvují test s minimální úspěšností 60 %, poté je předmět ukončen zkouškou prověřující znalosti v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2008, zima 2009, zima 2011, zima 2012, zima 2013, zima 2014, zima 2015, zima 2016.