ULGATLA005 Výživa a výživové trendy

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2012
Rozsah
0/2/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Garance
MUDr. Igor Satinský, Ph.D.
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
V předmětu studenti získají ucelené informace o výživě a jejím významu pro zdravotní stav člověka jako prevence chorob. Seznámí se se základy biochemie, tzn. látkovou přeměnou a činností trávicí soustavy a ostatních tělních soustav souvisejících s metabolismem. Získají základní informace o látkách potřebných pro zdravý vývoj organismu, o rizicích podvýživy i nadměrné výživy a seznámí se s odlišnostmi podávání a příjímání potravy v jednotlivých obdobích života člověka i při nejčastějších civilizačních onemocněních. Dále si studenti osvojí nové trendy zdravé výživy podle věkových a pracovních skupin. Cílem je, aby studenti pochopili rozdíl mezi racionální výživou a alternativními způsoby stravování, uměli je vyhodnotit z hlediska zdravého vývoje člověka. Budou schopni určit alternativní způsob stravování podle přání a potřeb klienta.
Osnova
  • 1. Výživa a zdraví
    2. Potřeba a význam výživy
    3. Anatomie a fyziologie člověka
    4. Bílkoviny ve výživě
    5. Tuky ve výživě
    6. Sacharidy
    7. Vláknina a voda ve výživě
    8. Minerální látky
    9. Vitamíny a výživa
    10.Možnosti preventivní výživy
    11.Nedostatečná a nevyvážená strava
    12.Výživové trendy
    13.Diferenciace ve výživě
Literatura
    doporučená literatura
  • DLOUHÁ, R. Výživa - přehled základní problematiky. Praha: Karolinum. ISBN 80-7184-757-7. info
  • URBÁNEK, L. - URBÁNKOVÁ, P. Klinická výživa v současné praxi. Brno, 2010. info
  • ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. Praha, 2008. info
  • SIZER, F. - WHITHEY, E. Nutrition: Concepts and Controversies. 2007. info
  • FOŘT, P. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1057-9. info
  • KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0736-5. info
  • MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha: VŠH, 2001. ISBN 80-86578-01-1. info
  • ROGER, J. D. P. Vychutnej život: kniha o zdravé výživě. Praha, 1997. info
  • HUDSON, P. Nutrition and food hygiene. 1st ed. London: British Library Cataloguing in Publicati, 1996. ISBN 0 340 643 463. info
Informace učitele
Předmět je ukončen zkouškou prověřující znalosti v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2013, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020, zima 2021, zima 2022, zima 2023.