FPF:ULGATLA006 Service and waiting in gastron - Course Information
ULGATLA006 Service and waiting in gastronomy
Faculty of Philosophy and Science in OpavaWinter 2012
- Extent and Intensity
- 2/2/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
Mgr. Petra Cholevíková (seminar tutor)
Václav Šmach (seminar tutor) - Guaranteed by
- Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava - Prerequisites (in Czech)
- Předpokladem možnosti přistoupení k absolvování zápočtu je předložení lékařského potvrzení o způsobilosti studia oboru Lázeňství a turismus (v případě, že student nepředložil na studijní oddělení spolu s přihláškou ke studiu na VŠ) a současně předložení platného zdravotního průkazu.
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Spa Management and Tourism (programme FPF, B6503GAHOT)
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu je seznámit studenty s odbytovými službami, které jsou realizovány v odbytových střediscích. Studenti získají přehled o jejich vybavení a inventáři používaném na úseku obsluhy. Studenti jsou seznámeni se základy jednoduché obsluhy v odbytových střediscích, s konkrétní znalostí obsluhy v dalších doplňkových stravovacích službách, psychologickými aspekty jednání s hotelovou a lázeňskou klientelou. V rámci výuky se student naučí základům stolničení, techniky obsluhy včetně přípravy odbytového střediska na provoz.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Pracovníci v gastronomických službách
2. Profil pracovníka a etiketa ve službách
3. Restaurační inventář
4. Příprava na provoz, zakládání inventáře
5. Konzumace a servis polévek a předkrmů
6. Konzumace a servis hlavních chodů a dezertů
7. Způsoby obsluhy
8. Typy společenských akcí
9. Slavnostní hostiny - charakteristika
10.Systémy obsluhy, Organizace práce v odbytovém středisku
11.Gastronomická pravidla
12.Způsoby nabídky, operativní evidence a vyúčtování služeb
- 1. Pracovníci v gastronomických službách
- Literature
- recommended literature
- Odborný časopis. Food Service, Minutka, Gastronomická revue. info
- ZIMÁKOVÁ, B. Food & Beverage management. Praha: VŠH, 2006. ISBN 978-80-86578-55-2. info
- ENDLICHEROVÁ, Z. Stolničení: stručně a přehledně. Brno, 2004. info
- Food &Beverage management. Praha: NFHR ČR, 1995. info
- Samostatně v pohostinství. Praha: NFHR ČR, 1994. info
- ČERNÝ, J., SRKALA, A. Moderní obsluha. Praha: Merkur, 1993. info
- MEYER, S. Professional Table Service. 1990. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Winter 2012, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2012/ULGATLA006