ULGATLA006 Service and waiting in gastronomy

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Winter 2012
Extent and Intensity
2/2/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
Mgr. Petra Cholevíková (seminar tutor)
Václav Šmach (seminar tutor)
Guaranteed by
Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Prerequisites (in Czech)
Předpokladem možnosti přistoupení k absolvování zápočtu je předložení lékařského potvrzení o způsobilosti studia oboru Lázeňství a turismus (v případě, že student nepředložil na studijní oddělení spolu s přihláškou ke studiu na VŠ) a současně předložení platného zdravotního průkazu.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je seznámit studenty s odbytovými službami, které jsou realizovány v odbytových střediscích. Studenti získají přehled o jejich vybavení a inventáři používaném na úseku obsluhy. Studenti jsou seznámeni se základy jednoduché obsluhy v odbytových střediscích, s konkrétní znalostí obsluhy v dalších doplňkových stravovacích službách, psychologickými aspekty jednání s hotelovou a lázeňskou klientelou. V rámci výuky se student naučí základům stolničení, techniky obsluhy včetně přípravy odbytového střediska na provoz.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Pracovníci v gastronomických službách
    2. Profil pracovníka a etiketa ve službách
    3. Restaurační inventář
    4. Příprava na provoz, zakládání inventáře
    5. Konzumace a servis polévek a předkrmů
    6. Konzumace a servis hlavních chodů a dezertů
    7. Způsoby obsluhy
    8. Typy společenských akcí
    9. Slavnostní hostiny - charakteristika
    10.Systémy obsluhy, Organizace práce v odbytovém středisku
    11.Gastronomická pravidla
    12.Způsoby nabídky, operativní evidence a vyúčtování služeb
Literature
    recommended literature
  • Odborný časopis. Food Service, Minutka, Gastronomická revue. info
  • ZIMÁKOVÁ, B. Food & Beverage management. Praha: VŠH, 2006. ISBN 978-80-86578-55-2. info
  • ENDLICHEROVÁ, Z. Stolničení: stručně a přehledně. Brno, 2004. info
  • Food &Beverage management. Praha: NFHR ČR, 1995. info
  • Samostatně v pohostinství. Praha: NFHR ČR, 1994. info
  • ČERNÝ, J., SRKALA, A. Moderní obsluha. Praha: Merkur, 1993. info
  • MEYER, S. Professional Table Service. 1990. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2013, Winter 2014, Winter 2015, Winter 2016, Winter 2017, Winter 2018, Winter 2019, Winter 2020, Winter 2021, Winter 2022, Winter 2023.
  • Enrolment Statistics (Winter 2012, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2012/ULGATLA006