UIKKB36 Studijně rozborová činnost

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2013
Rozsah
Přednáška 3 HOD/SEM, Seminář 3 HOD/SEM. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
PhDr. Bc. Jindra Planková, Ph.D. (přednášející)
Štěpánka Tůmová (cvičící)
Garance
PhDr. Bc. Jindra Planková, Ph.D.
Ústav informatiky – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Prezentovat soubor poznatků z oblasti vyhledávání informací a seznámit se zásadami rešeršní strategie a základní techniky rešeršování. Definice základních pojmů. Členění informačních činností. Produkty studijně rozborové činnosti. Význam rešeršní činnosti a rešeršních služeb. Typologie rešerší v automatizovaných informačních systémech. Koncový uživatel v rešeršních systémech. Uživatelské rozhraní v rešeršních službách, jeho psychologické aspekty, technická a softwarová podpora. Ergonomie v podmínkách online pracoviště a pracoviště CD-ROM.
Osnova
  • 1. Obecná charakteristika studijně rozborové činnosti a její výsledky
    2. Práce s informačními zdroji a prameny, metodické postupy studijně rozborové činnosti
    3. Formální požadavky na výstupy studijně rozborových prací
Literatura
    doporučená literatura
  • BUDIL, J., KASTL, J. Autormatizované informační systémy VTI. info
  • BRATKOVÁ, E. Přehled automatizovaných i tradičních biblografických zdrojů z oboru informatika a knihovnictví. info
  • MATOUŠKOVÁ, M.; VONDRA, J. Referátové časopisy a vyrbané ifnroamční zdroje z informatiky. info
  • VLASÁK, Rudolf. Světový informační průmysl. info
  • BRATKOVÁ, E. Vyhledávání dat z bází dat SCI a SSCI na disku CD-ROM. info
  • HORKÝ, J.; BOČEK, B. Z rešeršní kuchyně. info
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2012, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019.