KLJNEJ11 Německý jazyk I - pokročilí

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2014
Rozsah
0/3/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
PhDr. Zdenka Jirásková (cvičící)
Mgr. Alena Němcová (cvičící)
Garance
PhDr. Zdenka Jirásková
Ústav cizích jazyků – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je navázat na středoškolskou výuku, zkvalitňovat ústní i písemný projev, poslech i čtení. Komunikativní dovednosti jsou orientovány na běžné situace spojené s uplatněním studentů v profesním životě, seznámit je s reáliemi německy mluvících zemí. Důraz je kladen na aktivní mluvený projev, jazykovou pohotovost pro komunikaci s cizojazyčnou klientelou. Tematické okruhy jsou základem pro vstup do odborné terminologie, jejíž osvojování pokračuje v letním semestru.
Osnova
  • 1. Fragebogens; Telefongespräche
    2. Begrüßung eines deutschsprachigen Partners; Begrüßen und einander vorstellen
    3. Unterbringung und Anmeldung im Hotel; Vorstellung eines Produktionsprogramms
    4. Anmeldung im Sekretariat; Ratschläge für eine gute Sekretärin
    5. Vorbereitung eines Vortrags; Der Vortrag
    6. GRAMMATISCHE SCHWERPUNKTE - Wiederholung
    a) unregelmäßige Verben
    b) Rektion der Verben, Pronominaladverbien
    c) Passiv
    d) Nebensätze
    7. FACHTHEMEN
    a) Lebenslauf, Zukunftspläne
    b) Arbeit der Sekretärin, Telefonieren
    c) Gastronomische Einrichtungen
    d) Speisekarte, Getränkekarte
    e) Serviersysteme, Gästebetreuung
Literatura
    doporučená literatura
  • JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Kurwesen, Management und Marketing. Opava, 2013. info
  • JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Gastronomie, Hotelwesen und Tourismus. Opava, 2012. ISBN 978-80-7248-717-2. info
  • BARBERIS, P. - BRUNO, E. Deutsch im Hotel - Korrespondenz. Ismaning: Max Hueber Verlag, 2005. info
  • ŠIMONOVSKÁ, E. Fachdeutsch für Fortgeschrittene. Praha: Vysoká škola hotelová, 2004. ISBN 80 86578 25 9. info
  • NEKOVÁŘOVÁ, A. - FLIEGLER, D. Alltagssprache Deutsch. Plzeň: Fraus, 2003. ISBN 80-7238-143-1. info
  • BALCAR, B. Slovník cestovního ruchu. Domažlice: Resonance, 2001. ISBN 80-902812-0-6. info
  • DUSILOVÁ, D. Sprechen Sie Deutsch? 1. a 2. díl. Praha, 2000. info
  • FORMANOVÁ, ŽMUDOVÁ. Němčina v gastronomii. Praha: Informatorium, 1996. ISBN 80-85427-77-X. info
Vyučovací jazyk
Angličtina
Informace učitele
Předmět je ukončen zápočtem, který studenti získají na základě domácí přípravy, průběžného písemného či ústního testování a kreditního testu. V průběhu semestru mají studenti možnost získat až 100 bodů jako maximum, přičemž k získání zápočtu je 70 bodů minimum. Studenti předmětu mají závaznou 75% docházku. Získání zápočtu je podmínkou pro zapsání navazující části cizího jazyka.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2010, zima 2011, zima 2012, zima 2013, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020, zima 2021, zima 2022, zima 2023.