UAA0203 Výrobní technologie ve středověku a v novověku

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2014
Rozsah
0/2/0. 3 kr. Ukončení: z.
Garance
Ústav historických věd – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Předpoklady
Úspěšné zakončení semestru formou testu
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
První část předmětu obsáhne východiska k možnostem a limitům produkce středověké společnosti, součást tvoří základní přehled výrobních a produkčních technologií s doplněními prvků organizace a systému práce.
Osnova
  • 1/ Zdroje energie
    2/ Zdroje surovin a materiálů
    3/ Inovační pokroky ve středověku /zápřah, pluh, kolečko, vodní kolo/
    4/ Hutnění a zkujňování železa
    5/ Neželezné kovy
    6/ Výroba keramiky a postupné vydělování stavební keramiky
    7/ Technologie sklářství
    8/ Dřevo jako surovinový zdroj
    9/ Techniky a technologie zpracování dřeva
    10/ Specializace řemeslných oborů
    11/ Formování a výkony šlechtických velkostatků
    12/ Principy manufakturní výroby
Literatura
    doporučená literatura
  • Petráň, J. a kol.:. Dějiny hmotné kultury I/1, ?, II/1, II/2. info
  • Nový, L. a kol.:. Dějiny techniky v Československu (do konce 18. století). info
  • Agricola, G.:. Dvanáct knih o hornictví a hutnictví. info
  • Mazač, J.:. Technické kulturní památky. info
  • Kol.:. Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku I-IV. info
Metody hodnocení
Známkou
Informace učitele
Aktivní účast na výuce.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2011, zima 2012, zima 2013, zima 2015, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020, zima 2021, zima 2022, zima 2023.