FPF:ULGATL0003 Ubytovací služby - Informace o předmětu
ULGATL0003 Ubytovací služby
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavězima 2014
- Rozsah
- 2/1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Marta Musilová (přednášející)
Mgr. Marta Musilová (cvičící) - Garance
- Ing. Jana Stuchlíková
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s organizací a zajištěním ubytovacích služeb v rámci jednotlivých ubytovacích zařízeních, s jejich vybavením, s nabídkou základních i doplňkových služeb, se zvláštnostmi práce s hostem včetně plnění specifických požadavků hosta. Studenti získají znalosti potřebné pro své uplatnění v manažerských pozicích lázeňských a obdobných zařízení, přehled o náplni práce všech pracovníků hotelu, budou znát klasifikaci a kategorizaci ubytovacích zařízení v ČR i v zahraničí. Současně získají přehled o možnostech využití hotelového softwaru a naučí se správně komunikovat s hostem. Důležité je následné využití získaných znalostí a dovedností v praxi, k čemuž přispěje absolvování odborné praxe ve vybraných ubytovacích a lázeňských zařízeních.
- Osnova
- 1. Ubytovací služby a jejich význam pro rozvoj lázeňství a turismu
2. Profesní organizace a sdružení
3. Kategorizace a klasifikace ubytovacích zařízení
4. Organizace provozu hotelových a lázeňských zařízení
5. Hotelové systémy
6. Příjmová část ubytovacího zařízení
7. Lůžková část ubytovacího zařízení, housekeeping
8. Doplňkové služby
9. Péče o hosty se specifickými požadavky
10. Kontrolní činnost v ubytovacím úseku
11. Racionalizace hotelového provozu
12. Hotelové skupiny a řetězce
- 1. Ubytovací služby a jejich význam pro rozvoj lázeňství a turismu
- Literatura
- doporučená literatura
- Odborná periodika. Food Service, Hotel &Spa, Hotel Revue. info
- Materiály profesních sdružení, zejména AHR. info
- BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
- VALLEN, J. J., VALLEN, G. K. Check- in check-out. 2nd ed. New Jersey: Prentice-Hall, Inc., 2000. ISBN 0-13-082916-1. info
- ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
- INDROVA, J. A KOL. Hotelový Management. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-775-4. info
- BERÁNEK, J., KOLEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada, 1996. ISBN 80-7169-400-2. info
- Informace učitele
- Pro absolvování předmětu je podmínkou vypracování a obhajoba seminární práce na téma, které určí vyučující nejpozději do 3. výukového týdne a alespoň 60 % úspěšnost u písemného testu. Předmět je ukončen zápočtem a ústní zkouškou prověřující znalosti v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek a seminářů.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2014, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/zima2014/ULGATL0003