VCKDS00507 Kulinární dědictví

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2017
Rozsah
2/1/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D. (cvičící)
Garance
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
Výzkumné centrum pro kulturní dějiny Slezska a střední Evropy – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Předmět představuje kulinaria jako nedílnou složku regionální historie a tradic, vnímá jej jako široké spektrum vzájemně se prolínajících prvků jako jsou suroviny, strava, jídlo/pokrm, technologie vaření, materiální vybavení kuchyně, stolničení a stolování, společenské chování spojené s jídlem atd. Upozorňuje na obsahové odlišnosti a současně úzkou provázanost pojmů místní/regionální/tradiční/lidová/národní pokrm/strava, na nutnost studovat je vždy v historickém a kulturním kontextu. Připomíná vliv kulturního transferu individuálního i skupinového/masového charakteru v oblasti stravování, na jeho proměny v důsledku historických událostí, rozvoje vědy a techniky, životního způsobu (objevení Ameriky?doba předbramborová/bramborová, rozšíření elektrické energie?změna technologie vaření, cestování, globalizace ad.). Stručně představuje prameny a zdroje poznání kulinární kultury a dědictví: ikonografie, kuchařské knihy a předpisy, jídelní lístky, pozůstalostní soupisy, účetní materiál ad. Upozorňuje na gastroturismus, specifickou oblast kulturního cestovního ruchu zaměřenou na cestování za účelem návštěvy míst a regionů s cílem navštívit vybraná gastronomická zařízení, poznat jejich aktuální kuchyni a kulinární kulturu. Připomíná možnosti interdisciplinárního zkvalitnění těchto aktivit a služeb klientům o poznatky z oblasti regionálních dějin a kulinárního dědictví s akcentem na poznávací a edukační element. Konkrétní soubory kulinárního dědictví jsou prezentovány na vybraných regionech (Podkrkonoší, Valašsko, Opavské/Těšínské Slezsko), socio-kulturních skupinách (dědictví šlechtické/zámecké kuchyně, venkovské kuchyně), na příkladech pronikání a ovlivňování regionálně/národně odlišných kuchyní a zvyků a jejich proměnu v novou kvalitu (mnohonárodnostní habsburská monarchie?tzv. vídeňská kuchyně a její reflexe v současnosti; současná "slezská" kuchyně v PR/ČR ad.).
Literatura
    doporučená literatura
  • Jakimowicz-Klein, B. Kuchnia kresowa. Potrawy tradycyjne. Wrocław, 2014. info
  • Jakimowicz-Klein, B. Kuchnia Śląska. Potrawy tradycyjne. Wrocław, 2014. info
  • Korbelářová, I. - Burda, A. Opavské Slezsko. Zde se podávají regionální pokrmy. Opava, 2014. info
  • Peter, P. Kulturgeschichte der ősterreichischen Kűche. Műnchen, 2013. info
  • Vašák, J. Slezská kuchyně. Krajové speciality. Praha, 2013. info
  • Stoličná-Mikolajová, R. - Nováková, K. (eds.). Kulinárna kultúra regiónov Slovenska. Bratislava, 2012. info
  • Vaněk, R. Poklady klasické české kuchyně. Praha, 2012. info
  • Zíbrt, Č. Staročeské umění kuchařské. Praha, 2012. info
  • ÚLEHLOVÁ - TILSCHOVÁ, M. Česká strava lidová. Praha, 2011. info
  • Pelz, H. - Kretschmer, D. Schlesisches Kochbuch / Schlesisches Himmelreich. Műnchen, 2007. info
  • BERANOVÁ, M. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha, 2005. info
  • Szołtysek, M. Kuchnia śląska. Jodło, historia, kultura, gwara. Katowice, 2003. info
  • Plachutta, E. - Wagner, Ch. Das kulinarische Erbe Österreichs. Wien-Frankfurt am Main, 2002. info
  • BERANOVÁ, M. Tradiční české kuchařky. Jak se vařilo před M. D. Rettigovou. Praha, 2001. info
  • Petráň, J. Dějiny hmotné kultury I-II. Praha, 1997. info
  • Štika, J. Lidová strava na Valašsku. Rožnov pod Radhoštěm, 1997. info
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2015, zima 2016, zima 2018.