FPF:KLJNEJ21 German I Pre-intermediate - Course Information
KLJNEJ21 German I Pre-intermediate
Faculty of Philosophy and Science in OpavaWinter 2019
- Extent and Intensity
- 0/3/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- PhDr. Zdenka Jirásková (seminar tutor)
Mgr. Alena Němcová (seminar tutor) - Guaranteed by
- PhDr. Zdenka Jirásková
Institute of Foreign Languages – Faculty of Philosophy and Science in Opava - Timetable of Seminar Groups
- KLJNEJ21/A: Thu 8:05–10:30 H2, A. Němcová
KLJNEJ21/B: Thu 10:35–13:00 H2, A. Němcová
KLJNEJ21/C: Wed 8:05–10:30 H7, Z. Jirásková - Prerequisites (in Czech)
- TYP_STUDIA(B)
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Spa Management and Tourism (programme FPF, B6503GAHOT)
- Course objectives
- The aim of the course is to acquire language and communicative skills necessary for efficient work in spas and tourism. The students will review, strengthen and improve the already acquired knowledge and skills with the aim to level them out within a particular group of students. The students will also learn basic special terminology in the area of gastronomy and tourism and will be informed of the facts, life and institutions of the German-speaking countries as well as of selected topics of business language.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Úvod do předmětu, terminologie, literatura a informační zdroje
2. Osobní zájmena, časování pravidelných sloves v přítomném čase
3. Pořádek slov v oznamovací a tázací větě
4. První kontakty v kolektivu, rodinné vztahy, přátelé
5. Silné skloňování podstatných jmen, časování pomocných sloves
6. Vynechávání členů, zápor, základní číslovky
7. Denní program, zájmy a koníčky, nakupování
8. Předložky se 3. pádem, se 4. pádem
9. Jídelní a nápojový lístek
10. Skloňování osobních zájmen, nepřímý pořádek slov
11. Charakteristika české gastronomie
12. Restaurace - fráze, dialogy
13. Shrnutí a zopakování učiva
- 1. Úvod do předmětu, terminologie, literatura a informační zdroje
- Literature
- required literature
- DUSILOVÁ, D. Sprechen Sie Deutsch? 1. a 2. díl. Praha, 2000. info
- recommended literature
- JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Gastronomie, Hotelwesen und Tourismus. Opava, 2012. ISBN 978-80-7248-717-2. info
- BENEŠ, E.a kolektiv. Praktická mluvnice němčiny. Praha: SPN, 1997. info
- FORMANOVÁ, ŽMUDOVÁ. Němčina v gastronomii. Praha: Informatorium, 1996. ISBN 80-85427-77-X. info
- HÖPPNEROVÁ, V. Němčina pro provoz hotelů a společného stravování. Praha: SPN, 1988. info
- Language of instruction
- German
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Teacher's information
- - 75% attendance in seminars, active participation
- presentation in front of the group - topic assigned by the lecturer
- written test in the extent of the given literature and the content of seminars - success rate 70 %
- Enrolment Statistics (Winter 2019, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2019/KLJNEJ21