FPF:ULGATLA003 Ubytovací služby - Informace o předmětu
ULGATLA003 Ubytovací služby
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavězima 2020
- Rozsah
- 1/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Bc. Michal Motyčka, Ph.D. (přednášející)
Ing. Jana Stuchlíková (přednášející)
Ing. Bc. Michal Motyčka, Ph.D. (cvičící)
Ing. Jana Stuchlíková (cvičící) - Garance
- Ing. Jana Stuchlíková
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Předpoklady
- TYP_STUDIA(B)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s organizací a zajištěním ubytovacích služeb v rámci jednotlivých ubytovacích zařízeních, s jejich vybavením, s nabídkou základních i doplňkových služeb, se zvláštnostmi práce s hostem včetně plnění specifických požadavků hosta. Studenti získají znalosti potřebné pro své uplatnění v manažerských pozicích lázeňských a obdobných zařízení, přehled o náplni práce všech pracovníků hotelu, budou znát klasifikaci a kategorizaci ubytovacích zařízení v ČR i v zahraničí. Současně získají přehled o možnostech využití hotelového softwaru a naučí se správně komunikovat s hostem. Důležité je následné využití získaných znalostí a dovedností v praxi, k čemuž přispěje absolvování odborné praxe ve vybraných ubytovacích a lázeňských zařízeních.
- Osnova
- 1. Ubytovací služby a jejich význam pro rozvoj lázeňství a turismu
2. Profesní organizace a sdružení
3. Kategorizace a klasifikace ubytovacích zařízení
4. Organizace provozu hotelových a lázeňských zařízení
5. Hotelové systémy
6. Příjmová část ubytovacího zařízení
7. Lůžková část ubytovacího zařízení, housekeeping
8. Doplňkové služby
9. Péče o hosty se specifickými požadavky
10. Kontrolní činnost v ubytovacím úseku
11. Racionalizace hotelového provozu
12.Hotelové skupiny a řetězce
- 1. Ubytovací služby a jejich význam pro rozvoj lázeňství a turismu
- Literatura
- doporučená literatura
- Odborná periodika. Food Service, Hotel &Spa, Hotel Revue. info
- Materiály profesních sdružení, zejména AHR. info
- KŘÍŽEK, F. - NEUFUS, J. Moderní hotelový management. Praha, 2011. info
- BERÁNEK, J. - KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha, 2007. info
- BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
- HORNER, S. - SWARBROOKE, J. Cestovní ruch, ubytování a stravování, využití volného času. Praha, 2003. info
- VALLEN, J. J., VALLEN, G. K. Check- in check-out. 2nd ed. New Jersey: Prentice-Hall, Inc., 2000. ISBN 0-13-082916-1. info
- ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
- INDROVA, J. A KOL. Hotelový Management. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-775-4. info
- Informace učitele
- Pro absolvování předmětu je podmínkou vypracování a obhajoba seminární práce na téma, které určí vyučující nejpozději do 3. výukového týdne a alespoň 60 % úspěšnost u písemného testu. Předmět je ukončen zápočtem.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/zima2020/ULGATLA003