ULGATLA003 Ubytovací služby

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2020
Rozsah
1/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Bc. Michal Motyčka, Ph.D. (přednášející)
Ing. Jana Stuchlíková (přednášející)
Ing. Bc. Michal Motyčka, Ph.D. (cvičící)
Ing. Jana Stuchlíková (cvičící)
Garance
Ing. Jana Stuchlíková
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Předpoklady
TYP_STUDIA(B)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s organizací a zajištěním ubytovacích služeb v rámci jednotlivých ubytovacích zařízeních, s jejich vybavením, s nabídkou základních i doplňkových služeb, se zvláštnostmi práce s hostem včetně plnění specifických požadavků hosta. Studenti získají znalosti potřebné pro své uplatnění v manažerských pozicích lázeňských a obdobných zařízení, přehled o náplni práce všech pracovníků hotelu, budou znát klasifikaci a kategorizaci ubytovacích zařízení v ČR i v zahraničí. Současně získají přehled o možnostech využití hotelového softwaru a naučí se správně komunikovat s hostem. Důležité je následné využití získaných znalostí a dovedností v praxi, k čemuž přispěje absolvování odborné praxe ve vybraných ubytovacích a lázeňských zařízeních.
Osnova
  • 1. Ubytovací služby a jejich význam pro rozvoj lázeňství a turismu
    2. Profesní organizace a sdružení
    3. Kategorizace a klasifikace ubytovacích zařízení
    4. Organizace provozu hotelových a lázeňských zařízení
    5. Hotelové systémy
    6. Příjmová část ubytovacího zařízení
    7. Lůžková část ubytovacího zařízení, housekeeping
    8. Doplňkové služby
    9. Péče o hosty se specifickými požadavky
    10. Kontrolní činnost v ubytovacím úseku
    11. Racionalizace hotelového provozu
    12.Hotelové skupiny a řetězce

Literatura
    doporučená literatura
  • Odborná periodika. Food Service, Hotel &Spa, Hotel Revue. info
  • Materiály profesních sdružení, zejména AHR. info
  • KŘÍŽEK, F. - NEUFUS, J. Moderní hotelový management. Praha, 2011. info
  • BERÁNEK, J. - KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha, 2007. info
  • BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
  • HORNER, S. - SWARBROOKE, J. Cestovní ruch, ubytování a stravování, využití volného času. Praha, 2003. info
  • VALLEN, J. J., VALLEN, G. K. Check- in check-out. 2nd ed. New Jersey: Prentice-Hall, Inc., 2000. ISBN 0-13-082916-1. info
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
  • INDROVA, J. A KOL. Hotelový Management. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-775-4. info
Informace učitele
Pro absolvování předmětu je podmínkou vypracování a obhajoba seminární práce na téma, které určí vyučující nejpozději do 3. výukového týdne a alespoň 60 % úspěšnost u písemného testu. Předmět je ukončen zápočtem.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2012, zima 2013, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2021, zima 2022, zima 2023.