ULGATLA068 Evropská gastronomie

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2020
Rozsah
1/2/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Garance
Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Rozvrh
St 13:55–14:40 H2
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
ULGATLA068/A: St 14:45–16:20 H2, A. Burda
Předpoklady
TYP_STUDIA(B)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět vybaví posluchače specifickými znalostmi o současné evropské gastronomii a o zvláštnostech jednotlivých národních kuchyní. Současně se posluchači seznámí s novými trendy v gastronomii a přípravě pokrmů. Ve cvičeních budou vedeni k identifikaci specifických rysů jednotlivých národních kuchyní a ke schopnosti sestavit menu typické pro jednotlivé národní kuchyně.
Osnova
  • 1. Vývoj stravování a služeb od starověku po současnost
    2. Italská gastronomie
    3. Francouzská gastronomie
    4. Gastronomie Španělska a Portugalska
    5. Anglosaská kuchyně
    6. Evropa - Belgie, Holandsko, Švýcarsko
    7. Německá a rakouská gastronomie
    8. Gastronomie balkánských zemí a Řecka
    9. Gastronomie Polska, Ruska a postsovětských republik
    10. Maďarská, slovenská a rómská gastronomie
    11. Gastronomie ovlivněná náboženstvím - Judaismus a Islám
    12. Fast food, slow food a nové trendy v gastronomii
Literatura
    doporučená literatura
  • BUREŠOVÁ, P. - ZIMÁKOVÁ, B. Gastronomické služby - servis. Praha, 2008. info
  • FREEDMAN, P. Jídlo. Dějiny chuti. Praha, 2008. info
  • FRANK, J. Kuchařský zeměpis. Praha, 2008. info
  • HOLUB, K. a kol. Vybrané kapitoly z dějin gastronomie a hotelnictví. Praha, 2004. info
  • KUČEROVÁ, E. Kulinářské toulky Evropou. Praha, 2003. info
  • ČERNÝ, J. Moderní kuchyně ve společném stravování. Úvaly, 2003. info
  • POŠTULKA, V. 100 nejslavnějších receptů světa. Praha, 2002. info
  • ČERNÝ, J. Encyklopedický slovník gastronomie. Úvaly : Ratio, 2001. ISBN 80-86351-02-5. info
  • DAVIDSON, A. The Oxford companion to food. Oxford, 1999. info
Informace učitele
- písemný test s úspěšností 60%
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2012, zima 2013, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2021, zima 2022, zima 2023.