UODD042 Výživa a dietetika

Faculty of Public Policies in Opava
Summer 2019
Extent and Intensity
0/0. 1 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
MUDr. Igor Satinský, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
MUDr. Igor Satinský, Ph.D.
Institute of Paramedical Health Studies – Faculty of Public Policies in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Předmět je úvodem do ošetřovatelské péče o základní potřebu člověka: výživu. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka. Seznamuje s riziky podvýživy a nadměrné výživy, a s odlišnostmi podávání a přijímání potravy ve stáří. Součástí jsou klinické stavy při poruchách výživy a enterální i parenterální způsoby podávání výživy v zařízeních i v domácnosti. Studenti získávají vědomosti a dovednosti důležité pro klinickou praxi. Výstupy z učení: Odborné znalosti: Student zná základní pojmy a vztahy z oblasti výživy člověka a prokazuje tuto znalost. Odborné dovednosti: Student dokáže aplikovat získané znalosti pro konkrétní případy pacientů a klientů. Dokáže podat základní výživová doporučení, ovládá techniky a metody enterální i parenterální výživy. Obecná způsobilost: Student se orientuje v oblasti přirozené i terapeutické výživy a v systému dietních opatření. Dokáže ve spolupráci s dalšími zdravotnickými profesionály pomáhat při zajištění adekvátního stavu výživy širokého spektra pacientů a obecné populace. Kompetence: Absolvent ve spolupráci s lékařem dbá o přiměřený stav výživy pacientů/klientů a poskytuje potřebnou edukaci.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Výživa a zdravotní stav člověka, určování stavu výživy.
    2. Složení potravy a její energetická hodnota. Minerální látky a vitamíny ve výživě. Řízení energetické bilance
    3. (hlad, sytost). Tělesná aktivita a výživa.
    4. Diety a dietní systém. Otylost. Podvýživa.
    5. Výživa v dětském věku.
    6. Umělá výživa parenterální a enterální.
    7. Význam výživy pro člověka, složení potravy. Vliv chronického užívání alkoholu, drog na stav výživy.
    8. Poruchy žvýkání, polykání, zažívání, absorpce. Chronická onemocnění ovlivňující příjem potravy.
    9. Podávání výživy sondami. Podávání výživy infuzemi. Podávání výživy do PEG. Mentální anorexie a bulimie.
    10. Rizika poruch výživy u hospitalizovaných nemocných , výživa u onkologických nemocných.
Literature
    required literature
  • MUSIL, D. Klinická výživa a intenzivní metabolická péče. Olomouc: UP Olomouc, 2002. info
  • GROFOVÁ, Z.:. Nutriční podpora. Grada Publishing, Praha, 2007. info
  • ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada Publishing, 2002. info
  • SATINSKÝ, I. Výživa a dietetika. Distanční studijní opora [online]. c2008, posl. akt. 2008 [cit. 2012-08-23). Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2008. URL info
  • KLEINWECHTEROVÁ, H., BRÁZDOVÁ, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: NCO NZO, 2005. ISBN 80-7013-336-8. info
    recommended literature
  • ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno:NCO NZO, 2006. ISBN 80-7013-435-6. info
  • ANDĚL, M. BENEŠ, P. Výživa nemocných v těžkých stavech. Brno: IDVPZ, 1999. ISBN 80-7013-271-X. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Přednáška 4 HOD/SEM.
The course is also listed under the following terms Summer 2015, Summer 2016, Summer 2017, Summer 2018.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fvp/summer2019/UODD042