UOGK042 Výživa a dietetika

Fakulta veřejných politik v Opavě
léto 2024
Rozsah
4/0/0. Přednáška 4 HOD/SEM. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
MUDr. Igor Satinský, Ph.D. (přednášející)
Garance
MUDr. Igor Satinský, Ph.D.
Ústav nelékařských zdravotnických studií – Fakulta veřejných politik v Opavě
Kontaktní osoba: Mgr. Veronika Slováček Hagenová
Rozvrh
Čt 14. 3. 13:55–17:10 C311
Předpoklady
FAKULTA(FVP) && TYP_STUDIA(B) && FORMA(K)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět je úvodem do ošetřovatelské péče o základní potřebu člověka: výživu. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka. Seznamuje s riziky podvýživy a nadměrné výživy, a s odlišnostmi podávání a přijímání potravy ve stáří. Součástí jsou klinické stavy při poruchách výživy a enterální i parenterální způsoby podávání výživy v zařízeních i v domácnosti. Studenti získávají vědomosti a dovednosti důležité pro klinickou praxi.
Osnova
  • 1. Výživa a zdravotní stav člověka, určování stavu výživy.
    2. Složení potravy a její energetická hodnota. Minerální látky a vitamíny ve výživě. Řízení energetické bilance
    3. (hlad, sytost). Tělesná aktivita a výživa.
    4. Diety a dietní systém. Otylost. Podvýživa.
    5. Výživa v dětském věku.
    6. Umělá výživa parenterální a enterální.
    7. Význam výživy pro člověka, složení potravy. Vliv chronického užívání alkoholu, drog na stav výživy.
    8. Poruchy žvýkání, polykání, zažívání, absorpce. Chronická onemocnění ovlivňující příjem potravy.
    9. Mentální anorexie a bulimie.
    10. Rizika poruch výživy u hospitalizovaných nemocných , výživa u onkologických nemocných.
Literatura
    povinná literatura
  • HEINRICH, K. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada Publishing, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6. info
  • SATINSKÝ, I. Výživa a dietetika. Distanční studijní opora [online]. c2008, posl. akt. 2008 [cit. 2012-08-23). Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2008. URL info
  • GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora - praktický rádce pro sestry. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2. info
  • KLEINWECHTEROVÁ, H., BRÁZDOVÁ, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: NCO NZO, 2005. ISBN 80-7013-336-8. info
  • MUSIL, D. Klinická výživa a intenzivní metabolická péče. Olomouc: Univerzita Palackého, 2002. ISBN 80-244-0566-0. info
    doporučená literatura
  • ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno:NCO NZO, 2006. ISBN 80-7013-435-6. info
  • ANDĚL, M. BENEŠ, P. Výživa nemocných v těžkých stavech. Brno: IDVPZ, 1999. ISBN 80-7013-271-X. info
Informace učitele
Kontaktní výuka je vedena systémem konzultací na vybraná témata. Kombinovaná část studia je realizována v prostředí e-learningového kurzu na e-portále http://elearning.fvp.slu.cz/. Pro výuku jsou zde studentům k dispozici studijní opory zahrnující korespondenční úkoly. Předmět je ukončen zápočtem, který proběhne písemnou nebo ústní formou, v rámci něj student prokáže znalosti základní i vybrané doporučené literatury a dokáže diskutovat o zpracovaných korespondenčních úkolech. Student bude moci průběžně konzultovat individuálně studovaná témata předmětu prostřednictvím individuálních či skupinových konzultací nebo elektronické pošty.
Požadavkyk zápočtu:
Vypracování seminární práce.
Písemný test minimální 80% úspěšnost.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2017, léto 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023, léto 2025.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fvp/leto2024/UOGK042