UOGK097 Ošetřovatelské postupy v klinické praxi 1

Fakulta veřejných politik v Opavě
zima 2020
Rozsah
0/18/0. Cvičení 18 hod/sem. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. PhDr. Yvetta Vrublová, Ph.D. (cvičící)
Garance
doc. PhDr. Yvetta Vrublová, Ph.D.
Ústav nelékařských zdravotnických studií – Fakulta veřejných politik v Opavě
Kontaktní osoba: Mgr. Veronika Slováček Hagenová
Předpoklady
FAKULTA(FVP) && TYP_STUDIA(B) && FORMA(K)
povinný předmět 80% docházka na cvičení úspěšné plnění průběžných testů
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický a je profilujícím předmětem pro všeobecnou sestru. Obsah předmětu obsahuje základní dovednosti z ošetřovatelské péče. Výuka probíhá pomocí cvičení v odborných učebnách a umožňuje získat základní manuální zručnost pro výkony v ošetřovatelské péči.
Výstupy z učení
Výstupy z učení: Odborné znalosti: Student umí identifikovat individuální potřeby klientů Odborné dovednosti: Student ovládá manuální zručnost pro výkon profese všeobecné sestry Obecná způsobilost: Student je způsobilý vykonávat ošetřovatelskou péči o pacienta Kompetence: Student je schopen samostatně pod dohledem vykonat výkony v ošetřovatelské péči
Osnova
  • 1. Zajištění bezpečného prostředí, vybavení oddělení, bezpečnostní prvky v nemocničním zařízení (signalizace, přístroje). Standardy odborných výkonů. 2. Prevence vzniku infekce, mytí rukou, používání rukavic, izolace nemocného, péče o pomůcky, desinfekce, sterilizace. Podpora aktivity pacientů, mobilizace, vyšetřovací a léčebné polohy. Příjem, překlad a propuštění pacienta, vizita. 3. Hygienická péče, nácvik hygienické péče na lůžku, péče o lůžka, vybavení lůžka, péče o dutinu ústní, péče o vlasy, nehty, chodidla. Prevence dekubitů, polohování. 4. Oblast příjmu potravy – krmení pacienta, pomoc při krmení u pacienta s poruchou polykání, sledování hmotnosti, vážení, sledování příjmu potravy a tekutin, enterální výživa, zavedení nazogastrické a orogastrické sondy. Dietní systém. 5. Vitální funkce – měření fyziologických funkcí: tělesné teploty, pulsu, dýchání, krevního tlaku, měření kyslíkové saturace. 6. Vylučování - podávání podložní mísy, cévkování, bilance tekutin, klyzma, mikroklyzma. 7. Podávání léků – ústně, lokálně, do očí a uší, inhalace, čípků, kyslíková terapie. 8– 10. Podávání léků injekcemi – sc., im, iv, infuzní terapie.
Literatura
    povinná literatura
  • VYTEJČKOVÁ, R., a kol. Ošetřovatelské postupy v péči o nemocné II. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-3419-4.
  • VYTEJČKOVÁ, R a kol. Ošetřovatelské postupy v péči o nemocné I. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3419-4.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2019, zima 2021, zima 2022, zima 2023.