OPF:MP305S Zakládání podniků a investován - Informace o předmětu
MP305S Zakládání podniků a investování
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinéléto 2007
- Rozsah
- 2/1/0. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Lucja Matusiková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Lucja Matusiková, Ph.D. (cvičící) - Garance
- doc. Ing. Eva Wagnerová, CSc.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Ekonomika podnikání v obchodě a službách (program OPF, B_EKOMAN) (2)
- Firemní finance (program OPF, B_EKOMAN)
- Cíle předmětu
- Předmět konkretizuje teoretické poznatky studentů z ekonomických předmětů, organizace a řízení, řízení jakosti a obchodního práva. Cílem je získat představu o souvisejících činnostech při realizaci investic pro výstavbu nebo rekonstrukci podniku. Studenti se seznámí s normami i obecnou legislativou při koncipování svého podnikatelského záměru i technických podkladů pro sestavení případné žádosti o úvěr na investici.
- Osnova
- Struktura výkladu:
1. Podnikatelský plán, projekt, záměr
2. Historický vývoj podnikání
3. Psychologické, sociální a osobností předpoklady pro podnikatelskou činnost
4. Právní formy podnikání
5. Uspořádání a řízení výrobních činností a služeb
6. Podnikatelská rizika v investiční činnosti podniku
7. Jakost v podnikatelské činnosti
8. Řízení inovací z hlediska vnitřních vazeb firmy a strategie firmy
9. Hygiena práce, ochrana životního prostředí a spotřebitelských zájmů
10. Druhy spojování podniků
11. Administrativní zajištění dodavatelsko-odběratelských vztahů
12. Vývojová stádia životního cyklu podniku
Obsah předmětu:
1. Podnikatelský plán, projekt, záměr
Základní rozdíly mezi jednotlivými formami. Podstata a smysl plánu. Rozsah a hodnota plánu. Struktura plánu s důrazem na malé a střední podniky. Informační zabezpečení. Realizace plánu. Proč některé plány nových podniků selhávají? Podnikatelské riziko a jeho omezení či eliminace.
2. Historický vývoj podnikání
Historický přehled. Podstata a vývoj podnikání. Konceptuální pohled na podnikání. Úloha podnikání v ekonomickém rozvoji. Budoucnost podnikání.
3. Psychologické, sociální a osobností předpoklady pro podnikatelskou činnost
Definice podnikatele. Sebehodnocení a rozhodnutí stát se podnikatel. Kdo by si měl založit svůj vlastní podnik? Proces rozhodování o tom, zda začít či nezačít podnikat. Manažerské versus podnikatelské rozhodování. Podnikatelské vzdělávání.
4. Právní formy podnikání
Legislativní prostředí pro výstavbu podniku. Faktory ovlivňující volbu právní formy podnikání. Charakteristika právních forem podnikání existujících v našem právním řádu. Typologie z pohledu výrobního, obchodního a podniku služeb.. Řízení společného podniku. Vznik podniku na základě franchisingu. Podstata a rizika franchisingu.
5. Uspořádání a řízení výrobních činností a služeb
Pořízení a rozbor vstupních informací před zahájením projektování. Metody organizace a řízení výroby. Výrobní činnost, její struktura a způsob uspořádání. Manipulace s materiálem. Výrobní kapacita a využitelný časový fond. Výpočet potřebného počtu pracovníků, strojů, zařízení a ploch.
6. Podnikatelská rizika v investiční činnosti podniku
Vymezení základních pojmů a vztahů v oblasti investic. Statické a dynamické investice. Ukazatele pro měření efektivnosti a návratnosti projektů. Zdroje financování. Podstata a princip rizikového kapitálu.Finanční analýza podniku, její význam, uživatelé a struktura.
7. Jakost v podnikatelské činnosti
Uplatnění norem ISO při zpracování projektové dokumentace. Plány jakosti a další normativní dokumenty. Postupy při zavádění a udržování systému jakosti. Akreditace subjektu. Význam a vymezení základních pojmů. Popis akreditačního postupu.
8. Řízení inovací z hlediska vnitřních vazeb firmy a strategie firmy
Vývoj systému řízení. Faktory působící na inovace. Druhy inovačních projektů. Hodnocení inovací jako investičního procesu. Vědecko-technické parky a možnosti jejich spolupráce s podnikatelskými subjekty. Podnikatelské inkubátory.
9. Hygiena práce, ochrana životního prostředí a spotřebitelských zájmů
Základní právní normy z oblasti ochrany a bezpečnosti zdraví při práci. Environmentální politika podniku a její legislativní úprava, normy ISO 14000. Ochrana zájmů spotřebitele v kontextu koncepce spotřebitelské politiky ČR. Odpovědnost za škody způsobené vadou výrobku. Prohlášení o shodě.
10. Druhy spojování podniků
Koupě a prodej podniku jiným podnikem. Slučování (fúze). Koupě
- Struktura výkladu:
- Informace učitele
- Podmínkou pro absolvování předmětu je vypracování semestrální práce na téma, jež určí vyučující nejpozději do 3. výukového týdne, a její obhajoba v rámci zkoušky. Předmět je ukončen zkouškou, která sestává s písemné části a obhajoby semestrální práce.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2007, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2007/MP305S