OPF:HOT006 Food and Beverage Management - Course Information
HOT006 Food and Beverage Management
School of Business Administration in KarvinaSummer 2008
- Extent and Intensity
- 2/1/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (lecturer)
Ing. Pavlína Sonnková (lecturer)
Anna Wenzelová (lecturer)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (seminar tutor)
Ing. Pavlína Sonnková (seminar tutor)
Anna Wenzelová (seminar tutor) - Guaranteed by
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Hotel Industry (programme OPF, B6503GAHOT)
- Syllabus (in Czech)
- Seznámení studentů s organizací a zabezpečením stravovacích služeb v provozovnách společného stravování, s jednotlivými středisky poskytujícími tyto služby, jejich vybavením a nabídkou sortimentu. Cílem předmětu je také aplikace získaných vědomostí při řešení modelových situací, se kterými se mohou studenti v praxi setkat. V průběhu předmětu se studenti seznámí s praktickou činností řídících pracovníků na úseku stravovacích služeb, zabezpečováním různých společenských akcí, včetně sestavování menu a jídelních lístků.
1. Postavení společného stravování a hotelnictví
2. Charakteristika stravovacího úseku
3. Pracovníci stravovacího úseku
4. Operativní evidence ve stravovacím úseku
5. Výrobní střediska, jejich charakteristika a vybavení
6. Odbytová střediska, jejich charakteristika, vybavení
7. Společenské akce
8. Jídelní a nápojové lístky
9. Kontrolní činnost ve stravovacím úseku
10. Bezpečnostní, protipožární a hygienické předpisy ve stravovacích zařízeních
11. Ekologie provozů společného stravování
12. Integrace ekologického managementu do provozování hotelového a restauračního zařízení
- Seznámení studentů s organizací a zabezpečením stravovacích služeb v provozovnách společného stravování, s jednotlivými středisky poskytujícími tyto služby, jejich vybavením a nabídkou sortimentu. Cílem předmětu je také aplikace získaných vědomostí při řešení modelových situací, se kterými se mohou studenti v praxi setkat. V průběhu předmětu se studenti seznámí s praktickou činností řídících pracovníků na úseku stravovacích služeb, zabezpečováním různých společenských akcí, včetně sestavování menu a jídelních lístků.
- Literature
- required literature
- ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
- INDROVÁ, J., VOŘÍŠEK, K. Yield management a jeho uplatňování v hotelnictví. Praha: VŠE, 1997. ISBN 80-7079-752-5. info
- INDROVA, J. A KOL. Hotelový Management. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-775-4. info
- BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada, 1996. ISBN 80-7169-400-2. info
- INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
- recommended literature
- COUSINS, J., FOSKETT, D., SHORTT, D. Food & Beverage Management. . 3rd ed. London: Longman Publ., 1999. ISBN 0-582-27543-1. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2008/HOT006