MPKPRO Podnikové propočty

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
léto 2008
Rozsah
8/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Garance
Ing. Karel Stelmach, Ph.D.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Předmět si klade za cíl formou konkrétních propočtů a úvah odpovědět na otázky fungování tradičního ekonomického systému organizace v podnikatelském prostředí a poskytnout studentům vzorek situací, které v podnikohospodářské praxi nastaly, nebo se kterými se v budoucnu mohou setkat. Podnikatelské prostředí je jedním z nejzávažnějších faktorů, které musí vedení podniku brát v úvahu při svém manažerském rozhodování. Formou ukázkových příkladů, otázek a úkolů budou prezentovány známé metody a techniky k ovlivňování prosperity podniku. Předpokládáme, že řešení příkladů a případových studií bude probíhat v týmech, příp. v týmové diskuzi k možným variantám řešení.
Osnova
  • Předmět si klade za cíl formou konkrétních propočtů a úvah odpovědět na otázky fungování tradičního ekonomického systému organizace v podnikatelském prostředí a poskytnout studentům vzorek situací, které v podnikohospodářské praxi nastaly, nebo se kterými se v budoucnu mohou setkat. Podnikatelské prostředí je jedním z nejzávažnějších faktorů, které musí vedení podniku brát v úvahu při svém manažerském rozhodování. Formou ukázkových příkladů, otázek a úkolů budou prezentovány známé metody a techniky k ovlivňování prosperity podniku. Předpokládáme, že řešení příkladů a případových studií bude probíhat v týmech, příp. v týmové diskuzi k možným variantám řešení.
    Struktura výkladu:
    1. Zahájení podnikatelské činnosti
    2. Management rodinné firmy, jeho zvláštnosti při řízení a profilaci
    3. Význam situační analýzy a SWOT analýzy
    4. Základní ekonomické kategorie pro podnikání
    5. Řízení výroby, lhůtové plánování
    6. Vyjadřování funkčních závislostí při spotřebě základních činitelů výroby
    7. Tvorba soustav kalkulací v podniku
    8. Rozhodování v oblasti výrobkové a sortimentní struktury podniku
    9. Hospodaření s majetkem podniku a jeho oceňování
    10. Význam personální práce a její obsah
    11. Rizika v podnikání
    12. Význam krizového řízení a jeho postupy
    13. Případové studie
Literatura
    povinná literatura
  • WAGNEROVÁ, E. A KOL. Ekonomika podniku. Distanční studijní opora. Karviná : SU OPF, 2005. ISBN 80-7248-295-5. info
  • WAGNEROVÁ, E., MATUSIKOVÁ, L. Nauka o podniku. Karviná: SU OPF, 2004. ISBN 80-7248-243-2. info
  • WAGNEROVÁ, E. A KOL. Případové studie z managementu a ekonomiky podniku. Karviná: SU OPF, 2004. ISBN 80-7248-273-4. info
    doporučená literatura
  • Obchodní zákoník v aktuálním znění. info
  • Zákon o dani z příjmů v aktuálním znění. info
  • Zákon o živnostenském podnikání v aktuálním znění. info
  • MIKOVCOVÁ, H. A KOL. Podniková ekonomika 3. Sbírka příkladů. Praha : Oeconomica, 2004. ISBN 80-2450-709-9. info
  • LESÁKOVÁ, L. Firemné plánovanie v malých a stredných podnikoch. Banská Bystrica: EF UMB, 2003. ISBN 80-8055-756-X. info
  • MARKOVÁ, V. Investičné plánovanie. Banská Bystrica : UMB, 2002. ISBN 80-8055-715-2. info
  • BUJNOVÁ, D. Podnikanie v malých a stredných podnikoch (Praktikum). Bratislava: EU, 2002. ISBN 80-225-1483-7. info
  • SRPOVÁ, J . A KOL. Sbírka příkladů a případových studií z managementu. Praha : VŠE, 2002. ISBN 80-245-0339-5. info
  • MUGLER, J. Podnikové hospodářství malých a středních podniků I. Plzeň: ZU, 2001. ISBN 80-7082-729-7. info
  • KOCHOVÁ, A. A KOL. Manuál řízení krize ve firmě. Havířov: SEPI, 1999. ISBN 80-902702-5-5. info
Informace učitele
Průběžný test (rozdělen do dvou částí, minimum průměrných 60% úspěšnosti)
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2009.