KCR009 Mezinárodní gastronomie

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
léto 2009
Rozsah
2/1/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Jiří Poláček (přednášející)
Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
Mgr. Jiří Vizauer (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Ing. Jiří Poláček (cvičící)
Ing. Pavlína Sonnková (cvičící)
Mgr. Jiří Vizauer (cvičící)
Garance
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět vybaví posluchače specifickými znalostmi o současné světové gastronomii a o zvláštnostech jednotlivých národních kuchyní. Současně se posluchači seznámí s novými trendy v gastronomii a přípravě pokrmů. Ve cvičeních budou vedeni k identifikaci specifických rysů jednotlivých národních kuchyní a ke schopnosti sestavit menu typické pro jednotlivé národní kuchyně.
Osnova

  • 1. Historie mezinárodní kuchyně
    2. Vznik a význam rituálních hostin
    3. Základní charakteristické znaky evropské kuchyně
    4. Kulinářské oblasti Francie
    5. Zvyklosti a příprava pokrmů asijské kuchyně
    6. Zvláštnosti americké kuchyně
    7. Gastronomická pravidla zážitkové gastronomie
    8. Nové trendy v přípravě pokrmů
Literatura
    povinná literatura
  • Jídelní lístek - nástroj řízení a věcného výzkumu. Praha: HRMC, 1994. info
  • DAŠEK G., KULIŠ, J. Cizinec v hotelu a restauraci. Praha: Fortuna, 1991. info
  • HORÁČKOVÁ, D., BAYERLOVÁ, E. Schůzky s Lukulem. Praha: Fortuna, 1987. info
Informace učitele
Zpracování seminární práce o gastronomii vybraného národa či regionu a její prezentace. Předmět je zakončen písemnou zkouškou.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2008, zima 2009, léto 2010.