OPF:MP315 Inovační podnikání - Informace o předmětu
MP315 Inovační podnikání
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinéléto 2009
- Rozsah
- 2/0/0. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Monika Chobotová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Monika Chobotová, Ph.D. (cvičící) - Garance
- doc. Ing. Eva Wagnerová, CSc.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Bankovnictví (program OPF, M_HOSPOL)
- Ekonomika podnikání v obchodě a službách (program OPF, M_EKOMAN)
- Evropská unie (program OPF, M_HOSPOL)
- Finance (program OPF, M_HOSPOL)
- Firemní finance (program OPF, M_EKOMAN)
- Informatika v ekonomice (program OPF, M_SYSINF)
- Manažerská informatika (program OPF, M_SYSINF)
- Marketing a management (program OPF, M_EKOMAN)
- Veřejná ekonomika a správa (program OPF, M_HOSPOL)
- Cíle předmětu
- Obsah kurzu navazuje na teoretický základ managementu, nauky o podniku a rozvojového procesu v podniku. Cílem je seznámit studenty s problematikou inovačního podnikání, jeho vývojem, výchovou inovačních podnikatelů nejen v rámci inovačních center. Součástí bude vazba na vznik a poslání inovačních center, jejich klasifikace a přínosy inovačních center pro rozvoj regionu. Na základě vymezení inovací, jejich členění, znázornění průběhu inovačních procesů lze naznačit možnosti řízení inovací a inovačních procesů v životním cyklu podniku. Pozornost je zaměřena na vývojové cykly a specifika zejména malých a středních podniků, účel a účinnost krizového řízení a možnosti využití rizikového a rozvojového kapitálu.
- Osnova
- Struktura výkladu:
1. Obecné pojetí rozvojového procesu, vymezení a členění inovací
2. Zákonitosti inovací a inovačních procesů, možnosti využití teorie inovací pří řízení
podniku
3. Inovační podnikání, zvláštnosti a ekonomické důsledky různých inovačních průběhů
4. Podpory inovačního podnikání
5. Systém řízení MSP-inovačně zaměřených
6. Vznik a vývoj inovačních center. Inovační centra, jejich charakteristika, klasifikace
7. Inovační centra s inkubátory pro výchovu malých a středních podnikatelů. Postup při
zřizování inovačních center. Inovační centra v ČR a ve světě
8. Přínosy inovačních center pro hospodářský rozvoj regionů a státu
9. Strategie MSP inovačně zaměřených v období příprav na internacionalizaci podnikání
10. Zvláštnosti a ekonomické důsledky různých inovačních průběhů v hospodářství a v podniku
Využitelnost zákonitostí při řízení hospodářských procesů a obchodní politiky podniku. Krizové řízení
11. Využití rizikového a rozvojového kapitálu pro inovační podnikání
Obsah kurzu:
1. Obecné pojetí rozvojového procesu, vymezení a členění inovací
Pojetí rozvoje v hospodářství a podniku, technicko- ekonomický rozvoj. Význam rozvoje podniků z hlediska začleňování ČR do evropských struktur, mechanismus fungování procesu a význam jednotlivých změn. Vymezení a členění inovací, užší a širší pojetí. Klasifikace inovací podle P. F. Druckera a F. Valenty.
2. Zákonitosti inovací a inovačních procesů, možnosti využití teorie inovací pří řízení podniku
Inovační příležitosti, přístupy ke zkoumání inovací. Dvojí přístup ke zkoumání zákonitostí inovací . Časový průběh inovace, inovační křivky, specifické časové průběhy. Výchozí momenty rozvojového procesu, jejich charakteristika a význam. Využití znalostí zákonitostí při řízení inovací a tvorbě strategie podniku. Inovace výrobků, technologie i systému řízení a organizace podniku.
3. Inovační podnikání, zvláštnosti a ekonomické důsledky různých inovačních průběhů
Inovační tok a jeho zákonitosti v životnosti podniku. Možnosti využití teorie inovací při řízení hospodářské a rozvojové činnosti podniku. Efektivnost rozvojového procesu, teoretické vymezení efektivnosti. Kritéria a ukazatelé efektivnosti, elementární a komplexní efekt. Nutnost zvyšování inovační aktivity v procesním řízení podniku. Význam inovačního podnikání pro rozvoj podniku a regionu.
4. Podpory inovačního podnikání
Systém podpor v ČR, jejich druhy, podmínky pro získání podpory. Základem pro realizaci
podpor musí být podnikatelský záměr inovačního typu.
5. Systém řízení MSP-inovačně zaměřených
Charakteristika malých a středních podniků, jejich specifika. Organizační struktura jako nástroj řízení, procesní řízení. Inovace jako strukturní změny kvantity i kvality, základ rozvoje podniku. Výhody a nevýhody MSP při realizaci inovačních procesů.
6. Vznik a vývoj inovačních center. Inovační centra, jejich charakteristika, klasifikace
Původ inovačních center - vědeckých parků (USA), inovační centra v Evropě a ostatních kontinentech. Inovační centra v ČR a SR, jejich charakteristika, hodnocení funkčnosti a efektivnosti vybraných příkladů. Kategorizace IC, příklady akreditovaných IC, jejich poslání. Význam Společnosti vědeckotechnických parků a jejich obsah činnosti. Podmínky - bariéry při zřizování inovačních center.
7. Inovační centra s inkubátory pro výchovu malých a středních podnikatelů. Postup při zřizování inovačních center. Inovační centra v ČR a ve světě
- Struktura výkladu:
- Literatura
- povinná literatura
- CHOBOTOVÁ, M. Inovační podnikání. Distanční studijní opora. Karviná : SU OPF, 2006. ISBN 80-7248-367-6. info
- JÁČ, I., RYDVALOVÁ, P., ŽIŽKA, M. Inovace v malém a středním podnikání. Brno: Computer Press, 2005. ISBN 80-251-0853-8. info
- KONEČNÝ, M., WAGNEROVÁ, E. Inovační podnikání. Karviná: SU OPF, 2005. ISBN 80-7248-092-8. info
- KONEČNÝ, M., WAGNEROVÁ, E., NULLOVÁ, M. Inovační podnikání - praktikum. Karviná: SU OPF, 2003. ISBN 80-7248-180-0. info
- doporučená literatura
- PITRA, Z. Management inovačních aktivit. Praha: Professional Publishing, 2006. ISBN 80-86946-10-X. info
- SKOKAN, K. Konkurenceschopnost, inovace a klastry v regionálním rozvoji. Ostrava: Repronis, 2004. ISBN 80-7329-059-6. info
- WAGNEROVÁ, E. Ekonomika a řízení podniku. Karviná: SU OPF, 2002. ISBN 80-7248-155-X. info
- MLČOCH, J. Inovace a výnosnost podniku. Praha: Linde, 2002. ISBN 80-7201-302-5. info
- ŠVEJDA, P. Základy Inovačního podnikání. Praha: AIPČR, 2002. ISBN 80-903153-1-3. info
- DRUCKER, P. On the profession of Management. Boston, A Harvard Business Review Book, 1998. ISBN 0-87584-836-2. info
- LEONARD, D. Wellsprings of knowledge ( Building and sustaining the sources of innovation). Boston: Harvard Business School Press, 1998. ISBN 0-87584-612-2. info
- Informace učitele
- Požadavky na absolvování kurzu:
Prověřování znalostí formou seminárních úloh a testu. Kurz je ukončen zkouškou.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2009/MP315