KCR006 Management stravovacích služeb

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
léto 2010
Rozsah
2/1/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
Anna Wenzelová (přednášející)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (cvičící)
Ing. Pavlína Sonnková (cvičící)
Anna Wenzelová (cvičící)
Garance
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Seznámení studentů s organizací a zabezpečením stravovacích služeb v provozovnách společného stravování, s jednotlivými středisky poskytujícími tyto služby, jejich vybavením a nabídkou sortimentu. Cílem předmětu je také aplikace získaných vědomostí při řešení modelových situací, se kterými se mohou studenti v praxi setkat. V průběhu předmětu se studenti seznámí s praktickou činností řídících pracovníků na úseku stravovacích služeb, zabezpečováním různých společenských akcí, včetně sestavování menu a jídelních lístků.
Osnova

  • 1. Postavení společného stravování a hotelnictví
    2. Charakteristika stravovacího úseku
    3. Pracovníci stravovacího úseku
    4. Operativní evidence ve stravovacím úseku
    5. Výrobní střediska, jejich charakteristika a vybavení
    6. Odbytová střediska, jejich charakteristika, vybavení
    7. Společenské akce
    8. Jídelní a nápojové lístky
    9. Kontrolní činnost ve stravovacím úseku
    10. Bezpečnostní, protipožární a hygienické předpisy ve stravovacích zařízeních
    11. Ekologie provozů společného stravování
    12. Integrace ekologického managementu do provozování hotelového a restauračního zařízení
Literatura
    povinná literatura
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
  • INDROVÁ, J., VOŘÍŠEK, K. Yield management a jeho uplatňování v hotelnictví. Praha: VŠE, 1997. ISBN 80-7079-752-5. info
  • INDROVA, J. A KOL. Hotelový Management. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-775-4. info
  • BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada, 1996. ISBN 80-7169-400-2. info
  • INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
    doporučená literatura
  • COUSINS, J., FOSKETT, D., SHORTT, D. Food & Beverage Management. . 3rd ed. London: Longman Publ., 1999. ISBN 0-582-27543-1. info
Informace učitele
Během předmětu posluchači zpracují a obhájí seminární práci na zadané téma, předmět je zakončen písemnou zkouškou.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2009.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2010/KCR006