OPF:KCRPGAS Gastronomie 2 - servis - Informace o předmětu
KCRPGAS Gastronomie 2 - servis
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinéléto 2013
- Rozsah
- 2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Gabriela Bordácsová (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Taťana Karásková (přednášející)
Ing. Pavlína Šmachová (přednášející)
Mgr. Jiří Vizauer (přednášející)
Mgr. Gabriela Bordácsová (cvičící)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Mgr. Taťana Karásková (cvičící)
Ing. Pavlína Šmachová (cvičící)
Mgr. Jiří Vizauer (cvičící) - Garance
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Předpoklady
- Zvládnutí praktických činností základní technologie servisu pokrmů a nápojů. Zpracování slavnostního menu dle gastronomických pravidel. 70% povinná účast na seminářích. Ústní forma zkoušky.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program OPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Předmět je zaměřen na získání znalostí odbytových služeb ve střediscích stravovacích a společensko-zábavných podniků. Studenti získají přehled o vybavenosti provozoven se zaměřením na inventář používaný na úseku obsluhy, profesionální vystupování, organizační schopnosti, znalosti techniky jednoduché obsluhy s praktickými dovednostmi, které budou využívat v provozní a řídící činnosti.
- Osnova
1. Společenská pravidla, požadavky na pracovníka v obsluze
2. Hygienické předpisy, estetika, bezpečnost práce odbytových středisek
3. Chování v restauraci - stolování, stolničení
4. Inventář jednotlivých odbytových středisek
5. Příprava na provoz
6. Technika jednoduché obsluhy
7. Snídaně
8. Systémy obsluhy - organizace práce
9. Způsoby obsluhy v jednotlivých střediscích
10. Nápoje
11. Gastronomická pravidla
12. Způsoby nabídky a prodeje - 1- část
13. Způsoby nabídky a prodeje - 2. část
- Literatura
- povinná literatura
- BUREŠOVÁ, P., ZIMÁKOVÁ, B. Gastronomické služby - servis. VŠH: Praha, 2010. ISBN 978-80-87411-06-3. info
- SALAČ, G. Stolničení. Praha: Fortuna, 2006. ISBN 80-7168-752-9. info
- ŠPAČEK, L. Velká kniha etikety. Praha. Mladá fronta, 2005. ISBN 80-204-1333-2. info
- ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
- ŠEVČÍK, L., DVOŘÁK, I. Sommelierství - umění podávat víno. Praha: Grada Publishing, 2002. ISBN 80-247-0188-X. info
- ASČR. Sommelier, povolání budoucnosti. Praha: Triangl, 2001. ISBN 80-903079-1-6. info
- VÍTKOVÁ, M. Kultura stolování. Hradec Králové: Univerzita Hradec Králové, 1999. ISBN 80-7041-579-7. info
- SALAČ, G. Moderní obsluha. Praha: Fortuna, 1999. ISBN 80-7032-961-0. info
- ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
- ČERNÝ, J. Moderní obsluha. Praha: IQ, 1997. info
- doporučená literatura
- Pehle, T. Lexikon aperitivy a digestivy. Rebo Produktion, 2006. ISBN 80-7234-505-2. info
- KRAJČOVÁ, J. Zbožíznalství. Praha: VŠH, 2005. ISBN 978-80-86578-51-4. info
- MIKŠOVIC, A. Bar provoz a produkt. Olomouc: Sdružení PDN, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
- KELBLOVÁ, M. Encyklopedie nápojů. Praha: Grada, 1996. info
- BRÁZDOVÁ, D. Zásady společenského chování. Praha, ROAD, 1991. ISBN 80-85385-09-0. info
- Výukové metody
- Přednášení
Pozorování
Demonstrace
Nácvik pohybových a pracovních dovedností
Seminární výuka - Metody hodnocení
- Test
- Informace učitele
- Zvládnutí praktických činností základní technologie servisu pokrmů a nápojů. Zpracování slavnostního menu dle gastronomických pravidel. 70% povinná účast na seminářích. Ústní forma zkoušky.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2013, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2013/KCRPGAS