OPF:KCRPGAS Gastronomie 2 - servis - Informace o předmětu
KCRPGAS Gastronomie 2 - servis
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinéléto 2010
- Rozsah
- 2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Gabriela Bordácsová (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Jiří Vizauer (přednášející)
Mgr. Gabriela Bordácsová (cvičící)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Ing. Pavlína Šmachová (cvičící)
Mgr. Jiří Vizauer (cvičící) - Garance
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program OPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Předmět je zaměřen na získání znalostí odbytových služeb ve střediscích stravovacích a společensko-zábavných podniků. Studenti získají přehled o vybavenosti provozoven se zaměřením na inventář používaný na úseku obsluhy, profesionální vystupování, organizační schopnosti, znalosti techniky jednoduché obsluhy s praktickými dovednostmi, které budou využívat v provozní a řídící činnosti.
- Osnova
1. Společenská pravidla, požadavky na pracovníka v obsluze
2. Hygienické předpisy, estetika, bezpečnost práce odbytových středisek
3. Chování v restauraci - stolování, stolničení
4. Inventář jednotlivých odbytových středisek
5. Příprava na provoz
6. Technika jednoduché obsluhy
7. Snídaně
8. Systémy obsluhy - organizace práce
9. Způsoby obsluhy v jednotlivých střediscích
10. Nápoje
11. Gastronomická pravidla
12. Způsoby nabídky a prodeje - 1- část
13. Způsoby nabídky a prodeje - 2. část
- Literatura
- povinná literatura
- ŠPAČEK, L. Velká kniha etikety. Praha. Mladá fronta, 2005. ISBN 80-204-1333-2. info
- ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
- ŠEVČÍK, L., DVOŘÁK, I. Sommelierství - umění podávat víno. Praha: Grada Publishing, 2002. ISBN 80-247-0188-X. info
- ASČR. Sommelier, povolání budoucnosti. Praha: Triangl, 2001. ISBN 80-903079-1-6. info
- VÍTKOVÁ, M. Kultura stolování. Hradec Králové: Univerzita Hradec Králové, 1999. ISBN 80-7041-579-7. info
- SALAČ, G. Moderní obsluha. Praha: Fortuna, 1999. ISBN 80-7032-961-0. info
- ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
- ČERNÝ, J. Moderní obsluha. Praha: IQ, 1997. info
- SALAČ, G. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996. info
- doporučená literatura
- Pehle, T. Lexikon aperitivy a digestivy. Rebo Produktion, 2006. ISBN 80-7234-505-2. info
- KRAJČOVÁ, J. Zbožíznalství. Praha: VŠH, 2005. ISBN 978-80-86578-51-4. info
- MIKŠOVIC, A. Bar provoz a produkt. Olomouc: Sdružení PDN, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
- KELBLOVÁ, M. Encyklopedie nápojů. Praha: Grada, 1996. info
- BRÁZDOVÁ, D. Zásady společenského chování. Praha, ROAD, 1991. ISBN 80-85385-09-0. info
- Informace učitele
- Zvládnutí praktických činností základní technologie servisu pokrmů a nápojů. Zpracování slavnostního menu dle gastronomických pravidel. 70% povinná účast na seminářích. Ústní forma zkoušky.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2010, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2010/KCRPGAS