OPF:KCJKPN16 Odborný jazyk pro hotelnictví - Informace o předmětu
KCJKPN16 Odborný jazyk pro hotelnictví - němčina - 6. část
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinéléto 2014
- Rozsah
- 0/2/0. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Marta Banková (cvičící)
PhDr. Hanne-Lore Bobáková, Ph.D. (cvičící)
PhDr. Janusz Karpeta, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Michaela Kryšpínová (cvičící)
Mgr. Blanka Mikolajková (cvičící) - Garance
- PhDr. Hanne-Lore Bobáková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Předpoklady
- Student si může zapsat část 6., má-li splněnu část 5., případně studuje-li současně části 5. a 6.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program OPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Úroveň - B 2.2 pokročilí (odborný jazyk) Cílem předmětu optimalizovat kontakt s partnery z německo-jazyčné oblasti. Vedle komunikační kompetence je zde v popředí interkulturní přístup, tzn. orientace na rozdíly mezi výchozí a cílovou kulturou, možnosti překonávání kulturního šoku, stereotypy a předsudky, národní zvyky, mentalitu, hodnoty, symboly aj. Ze specifických kulturních témat se studenti seznámí s problematikou imigrantů, stravovacími zvyky, kulturními a společenskými reáliemi.
- Osnova
- 1. Kultur
2. - 3. Stereotype und Vorurteile
4. - 5. Kulturwerte
6. - 7. Einwanderungsland Deutschland
8. - 9. Deutschsprachige Länder
10. - 11. Gastronomie
12. Humor
13. Präsentation der Seminararbeit
1. Kultur
pojem kultura, jednotlivé složky kultury, model kulturního šoku
2. Stereotype und Vorurteile
stereotypy a předsudky, mechanizmy vniku stereotypů a předsudků a jejich možná prevence
3. Stereotype und Vorurteile
jak stereotypy a předsudky fungují, komparace výchozí a cílové kultury
4. Kulturwerte
národní identita, kulturní hodnoty jednotlivých zemích,
5. Kulturwerte
hodnotová orientace vlastní kultury
6. Einwanderungsland Deutschland
jednotlivé země Německa, problematika přistěhovalců v jednotlivých spolkových zemích
7. Einwanderungsland Deutschland
otevřenost jednotlivých kultur vůči přistěhovalcům, akulturace, tolerance
8. Deutschsprachige Länder
německojazyčná oblast z hlediska cestovního ruchu
9. Deutschsprachige Länder
německojazyčná oblast z hlediska kulturních, historických a společenských reálií
10. Gastronomie
gastronomie, úvod do problematiky národních stravovacích návyků
11. Gastronomie
typická jídla a speciality v jednotlivých spolkových zemích
12. Humor
různé druhy humoru a témata, typická témata, intekulturní rozdíly
13. Präsentation der Seminararbeit
- 1. Kultur
- Literatura
- povinná literatura
- HÖPPNEROVÁ, V. Deutsch im Tourismus. Praha, 2008. ISBN 978-80-86929-41-5. info
- HÖPPNEROVÁ, V. Deutsch im Tourismus. Praha: Ekopress, 2008. ISBN 978-80-86928-41-5. info
- ORSZULIKOVÁ, I., MARTINEK, D. Deutsch-Interkulturell (Lesetraining). Karviná: SU OPF, 2006. info
- BARBERIS, P., BRUNO, E. Deutsch im Hotel - Gespräche führen. Ismaning: Max Hueber Verlag, 2000. ISBN 3-19-001646-1. info
- Výukové metody
- Seminární výuka
- Metody hodnocení
- Zápočet
- Vyučovací jazyk
- Němčina
- Informace učitele
- Předmět je ukončen zápočtem, který posluchači získají na základě průběžného písemného či
ústního testování a po závěrečném kreditním testu. V průběhu semestru mají posluchači možnost získat až 100 bodů jako maximum, přičemž k získání zápočtu musí obdržet alespoň
60 bodů. Studenti, kteří danou část jazyka opakují, nemají povinnou 60% docházku.
Student si může zapsat část 6., má-li splněnu část 5., případně studuje-li současně části 5. a 6.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2014, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2014/KCJKPN16