MPBEMAI Innovation Management

School of Business Administration in Karvina
Summer 2014
Extent and Intensity
0/0. 5 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Monika Chobotová, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
Mgr. Monika Chobotová, Ph.D.
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina
Prerequisites (in Czech)
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je seznámit studenty s řízením inovačních aktivit v podniku. Předmět zahrnuje základní charakteristiky inovací, inovačního podnikání, charakteristiku faktorů ovlivňujících inovace v podniku, uvedení významu těchto faktorů pro podnikání. Součástí předmětu je rovněž bližší seznámení se se systémem inovačního podnikání v České republice, dále uvedení finančních podpor pro rozvoj inovačního podnikání, charakteristika inovačních center, uvedení přínosu inovačních center pro hospodářský rozvoj regionů.
Syllabus (in Czech)
  • Struktura výkladu:
    1. Inovace, inovační podnikání, inovační teorie
    2. Řízení inovací
    3. Tvorba inovativního podniku
    4. Znalostní management
    5. Základní přístupy k tvorbě inovační strategie
    6. Národní a konkurenční prostředí firmy
    7. Získávání poznatků pro tvorbu inovace
    8. Transfer technologií
    9. Efektivní mechanismy pro zavedení inovace
    10. Finanční podpory pro rozvoj inovačního podnikání
    11. Rizikový kapitál
    12. Ochrana duševního a průmyslového vlastnictví
    13. Vliv inovací na rozvoj regionů
    1. Inovace, inovační podnikání, inovační teorie
    Charakteristika inovace, typů inovací, inovačních zdrojů a podnětů, inovačního procesu. Inovační podnikání malých a středních podniků. Úskalí inovačního podnikání, tvorba inovační strategie. Systém inovačního podnikání v ČR.
    2. Řízení inovací
    Inovace jako klíčový podnikatelský proces. Vývoj a struktura inovačního procesu. Důsledky dílčího chápání inovačního podnikání. Úspěšné inovace. Inovační projekty - druhy a hodnocení.
    3. Tvorba inovativního podniku
    Faktory ovlivňující inovační podnikání, zdroje podniků na bázi nových technologií. Profil technologického podnikatele. Růst inovativních malých firem. Systém státní podpory inovačního podnikání v ČR.
    4. Znalostní management
    Aktivity managementu znalostí. Podpora vzdělávání a personálního rozvoje. Znalostní a osobní účty. Hlavní metody využívané pro management znalostí. Zhodnocení managementu znalostí v České republice.
    5. Základní přístupy k tvorbě inovační strategie.
    Radikální a inkrementální inovační strategie. Inovační strategie malých firem. Zhodnocení systému M. Portera. Technologie a konkurenční analýza. Dynamické schopnosti firmy.
    6. Národní a konkurenční prostředí firmy.
    Národní systém inovací. Inovační pozice firmy v porovnání s konkurencí. Využití přínosů z inovací. Pozice a technologické cesty malých firem.
    7. Získávání poznatků pro tvorbu inovace
    Získání poznatků z trhu. Šíření inovace a faktory, které je ovlivňují. Komercializace složitých produktů a technologií. Získávání poznatků prostřednictvím aliancí. Formy a modely spolupráce. Řízení aliancí s cílem učení.
    8. Transfer technologií
    Význam a funkce transferu technologií. Druhy a formy transferu technologií. Proces transferu nových poznatků do praxe. Podpora transferu technologií v ČR.
    9. Efektivní mechanismy pro zavedení inovace
    Řízení interních procesů. Realizace efektivního průzkumu. Realizace efektivní volby a tvorby strategie. Efektivní získání znalostí. Řídící postupy pro zavedení inovací. Uvedení inovace na trh. Corporate Ventures.
    10. Finanční podpory pro rozvoj inovačního podnikání
    Systém státní podpory inovačního podnikání v ČR. Zahraniční zdroje na podporu inovačního podnikání. Možnosti financování inovačních projektů.
    11. Rizikový kapitál
    Definování rizikového kapitálu. Business Angels - jejich práva a aktivity. Rizikové kapitálové společnosti. Postavení rizikového kapitálu v Evropě a v České republice.
    12. Ochrana duševního vlastnictví a průmyslového vlastnictví
    Charakteristika patentu, udělování a jeho využití. Patentová zeď a závorkování. Zánik a zrušení patentu. Další formy ochrany průmyslového vlastnictví - užitný vzor, průmyslový vzor, ochranná známka. Úřady průmyslového vlastnictví.
    13. Vliv inovací na rozvoj regionů
    Regionální rozvoj a inovace. Systémy inovací v regionálním rozvoji. Regionální inovační systémy. Charakteristika inovačních center a vědeckotechnických parků.
Literature
    required literature
  • ŠVEJDA, P. Inovační podnikání. Praha: AIPČR, 2007. ISBN 978-80-903153-6-5. info
  • TIDD, J., BESANT, J., PAVITT, K. Řízení inovací. Brno: Computer Press, 2007. ISBN 978-80-251-1466-7. info
  • CHOBOTOVÁ, M. Inovační podnikání. Distanční studijní opora. Karviná : SU OPF, 2006. ISBN 80-7248-367-6. info
  • PITRA, Z. Management inovačních aktivit. Praha: Professional Publishing, 2006. ISBN 80-86946-10-X. info
  • JÁČ, I., RYDVALOVÁ, P., ŽIŽKA, M. Inovace v malém a středním podnikání. Brno: Computer Press, 2005. ISBN 80-251-0853-8. info
    recommended literature
  • BARTÁK, J. Od znalostí k inovacím: tvorba, rozvíjení a využívání znalostí v organizacích. 1.vyd. Praha: Alfa nakladatelství, 190 s., 2008. ISBN 978-80-87197-03-5. info
  • SKOKAN, K. Konkurenceschopnost, inovace a klastry v regionálním rozvoji. Ostrava: Repronis, 2004. ISBN 80-7329-059-6. info
  • SALMAN, G., ASCH, D. Strategy and capability: sustaining organizational chase. Oxford: Blackwell Publishing, 2003. ISBN 0-631-22845-4. info
  • MLČOCH, J. Inovace a výnosnost podniku. Praha: Linde, 2002. ISBN 80-7201-302-5. info
  • GREGOR, M., KOŠTURIAK, J. Just in time. Výrobná filozofia pre dobrý management. Bratislava: Elita, 1994. ISBN 80-85323-64-8. info
Teaching methods
One-to-One tutorial
Skills demonstration
Students' self-study
Assessment methods
Credit
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Přednáška 12 HOD/SEM.
Teacher's information
ActivityDifficulty [h]
Konzultace6
Ostatní studijní zátěž103
Přednáška6
Zápočet30
Summary145
The course is also listed under the following terms Summer 2013.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2014/MPBEMAI