OPF:CVAPMEG Mezinárodní gastronomie - Informace o předmětu
CVAPMEG Mezinárodní gastronomie
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinéléto 2016
- Rozsah
- 2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Ing. Jiří Poláček (přednášející)
Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
Ing. Klára Štindlová (přednášející)
Mgr. Jiří Vizauer (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Ing. Jiří Poláček (cvičící)
Mgr. Jiřina Sněhotová (cvičící)
Ing. Pavlína Sonnková (cvičící)
Ing. Klára Štindlová (cvičící)
Mgr. Jiří Vizauer (cvičící) - Garance
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. - Předpoklady
- K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program OPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Předmět vybaví posluchače specifickými znalostmi o současné světové gastronomii a o zvláštnostech jednotlivých národních kuchyní. Současně se posluchači seznámí s novými trendy v gastronomii a přípravě pokrmů. Ve cvičeních budou vedeni k identifikaci specifických rysů jednotlivých národních kuchyní a ke schopnosti sestavit menu typické pro jednotlivé národní kuchyně.
- Osnova
- 1. Historie a význam gastronomie v životě člověka
2. Hlavní trendy v mezinárodní gastronomii s důrazem na správnou výživu
3. Gastronomie ve středoevropském prostoru - Maďarsko, Rakousko, Německo, Rusko
4. Skandinávie - vzor zdravého stravování
5. Hlavní evropské kulinářské velmoci - Itálie, Francie, Španělsko
6. Kuchyně středomořské a balkánských zemí
7. Zvláštnosti africké a arabské kuchyně
8. Zvyklosti stravování v USA a Kanadě
9. Mexická gastronomie a kuchyně jižní Ameriky
10. Kuchyně indického subkontinentu - Indie, Thajsko, Vietnam
11. Asijské kuchyně - Čína a Japonsko
12. Osobnosti naší a světové gastronomie a jejich přínos do kulinářského světa
13. Nové a zvláštní trendy v přípravě pokrmů v mezinárodní gastronomii
- 1. Historie a význam gastronomie v životě člověka
- Literatura
- povinná literatura
- CHILDOVÁ, J. a kol. Umění francouzské kuchyně. Praha: Lota s.r.o., 2014. ISBN 978-80-7464-441-4. info
- POLÁČEK, Jiří. Mezinárodní gastronomie: distanční studijní opora. Karviná: Slezská univerzita v Opavě, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné, 2012. ISBN 978-80-7248-769-1. info
- FRANK J.,. Kuchařský zeměpis. Lika klub Praha, 2008. ISBN 978-80-860869-50-. info
- KUČEROVÁ E. Kulinářské toulky Evropou. Albatros Praha, 2003. ISBN 3-89393-244-5. info
- doporučená literatura
- KOSTKOVÁ, M., A. ZEDKOVÁ a T. KARÁSKOVÁ. Gastronomie - technologie výroby. Karviná: SU OPF, 2015. ISBN 978-80-7510-137-2. info
- CROCE, E. a J. PERRI. Food and Wine Tourism. Cambridge: Cambridge University Press, 2010. ISBN 978-1-84593-6617. info
- DONHAUSER, R. M. Küchen der Welt. Jacoby Stuart, 2009. ISBN 978-3-941087-31-6. info
- METZ, R. a kol. Restaurace a host. Praha: Sobotáles, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
- Kolektiv autorů. Culinaria - kulinární průvodce Maďarsko, Francie, Itálie, Španělsko. Bratislava: Slovart, 2006. ISBN 80-7209-784-9. info
- SCHENKEL, W. Tajemství jídelních lístků. Pardubice: Mayday Publishing, 2005. ISBN 80-239-6095-4. info
- Výukové metody
- Přednášení
Přednáška s aktivizací
Pozorování
Demonstrace dovedností
Seminární výuka - Metody hodnocení
- Test
- Informace učitele
- 70% účast na seminářích, ústní forma zkoušky
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2016, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2016/CVAPMEG