OPF:CVAPMSS Management stravovacích služeb - Informace o předmětu
CVAPMSS Management stravovacích služeb
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinéléto 2019
- Rozsah
- 2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (cvičící)
Ing. Peter Krupka (cvičící) - Garance
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. - Předpoklady
- K absolvování předmětu je vyžadováno absolvování předmětu Management.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program OPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s organizací a zabezpečením stravovacích služeb v rúzných gastronomických provozech, s jednotlivými středisky poskytujícími gastronomické služby, organizací provozu, řízením procesů, vybavením a nabídkou sortimentu. Studenti se seznámí s řízením činnosti výrobních a odbytových gastronomických středisek, managementem úseku stravovacích služeb hotelu a zabezpečováním různých společenských akcí.
- Osnova
1. Vývoj služeb pohostinství a postavení veřejného stravování ve společnosti.
2. Význam gastronomie, charakteristika gastronomických služeb, klasifikace gastronomických zařízení.
3. Podnikání v gastronomii, způsoby provozování gastronomických podniků, moderní trendy.
4. Management stravovacích služeb v hotelovém a restauračním podniku.
5. Nákupní a skladovací činnost gastronomického podniku.
6. Management výrobního střediska. Organizační struktura, pracovníci, činnosti.
7. Řízení procesů výrobního střediska.
8. Management odbytových středisek hotelu.
9. Výrobní a prodejní program gastronomického zařízení, sestavení nabídky.
10. Kontrolní činnost ve stravovacím úseku hotelu.
11. Nové trendy v gastronomii, zážitková gastronomie, etnické restaurace.
12. Marketing v gastronomii.
13. Kvalita gastronomických služeb.
- Literatura
- povinná literatura
- PATÚŠ, P., M. GÚČIK a J. MARUŠKOVÁ. Manažment prevádzky pohostinského zariadenia. Banská Bystrica: UMB, Ekonomická fakulta, 2011. ISBN 978-80-89090-84-6. info
- BUREŠOVÁ, P. Banketní a cateringové služby. Praha: VŠH, 2010. ISBN 978-80-87411-11-7. info
- MLEJNKOVÁ, L. a kol. Služby společného stravování. Praha: VŠE, 2009. ISBN 978-80-245-1592-2. info
- ZIMÁKOVÁ, B. Food & Beverage management. Praha: VŠH, 2006. ISBN 978-80-86578-55-2. info
- BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
- doporučená literatura
- GÚČIK, M., T. GAJDOŠÍK a Z. LENCSÉSOVÁ. Kvalita a spokojnosť zákazníka v cestovnom ruchu. Bratislava: Wolters Kluwer, 2016. ISBN 978-808168-350-3. info
- METZ, R. a kol. Restaurace a host. Praha: Sobotáles, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
- ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
- COUSINS, J., FOSKETT, D., SHORTT, D. Food & Beverage Management. . 3rd ed. London: Longman Publ., 1999. ISBN 0-582-27543-1. info
- Výukové metody
- Přednášení
Přednáška s analýzou videozáznamu
Projekce (statická, dynamická)
Laboratorní praktika
Přednáška, cvičení, průběžné zadávaní a hodnocení úkolů. - Metody hodnocení
- Písemná zkouška
- Informace učitele
- seminární práce, 50% účast na seminářích, písemná forma zkoušky
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2019/CVAPMSS