MAR068S Agroturistika

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2006
Rozsah
2/0/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Jolana Hrinová (přednášející)
Garance
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cíl předmět: Cílem předmětu je seznámit studenty s podstatou a významem nového, progresivně se vyvíjejícího směru tématických pobytů, který poskytuje účastníkům cestovního ruchu specifické služby v úzkém propojení s přírodou, zemědělskou výrobou, tradicemi a kulturním dědictvím venkova. Vede posluchače k pochopení principů udržitelného rozvoje cestovního ruchu, ekoturistiky, ochrany životního prostředí a jejich ekonomických, sociálních a ekologických přínosů. Pozornost se soustřeďuje na plánování, organizaci, marketing a možnosti praktické aplikace projektů agroturistiky..
Osnova
  • Struktura výkladu:
    1. Cestovní ruch a ekologie
    2. Venkovská turistika a agroturistika
    3. Služby pro účastníky venkovského cestovního ruchu a agroturistiky
    4. Mezinárodní zkušenosti
    5. Kategorizace ubytování a služeb v agroturistice
    6. Legislativní otázky podnikání ve venkovském cestovním ruchu
    7. Podpora podnikání v agroturistice
    8. Marketing venkovského cestovního ruchu
    9. Konzultační a poradenské firmy

    Obsah předmětu:
    1. Cestovní ruch a ekologie
    Dopady cestovního ruchu do krajiny a na obyvatelstvo venkova. Principy udržitelného rozvoje cestovního ruchu. Zákon o ochraně životního prostředí a program obnovy venkova.
    2.Venkovská turistika a agroturistika
    Agroturistika a ekoagroturistika. Předpoklady rozvoje cestovního ruchu na venkově. Venkovský prostor.
    3.Služby pro účastníky venkovského cestovního ruchu a agroturistiky
    Ubytovací a stravovací služby. Doplňkové služby a animace.
    4.Mezinárodní zkušenosti
    Venkovský cestovní ruch a zahraničí. Podpora rozvoje venkovského cestovního ruchu v Evropské Unii.
    5.Kategorizace ubytování a služeb v agroturistice
    Doporučení upravující základní ukazatele pro kategorizaci ubytovacích zařízení. Kategorizace ubytovacích služeb v soukromí.
    6.Legislativní otázky podnikání ve venkovském cestovním ruchu
    Základní právní předpisy upravující podnikání ve venkovském cestovním ruchu. Požadavky na provoz zařízení cestovního ruchu - hygienické, požadavky požární ochrany, bezpečnosti hosta a jeho majetku.
    7.Podpora podnikání v agroturistice
    Přímé státní a zahraniční formy finanční podpory podnikání, programy a fondy. Regionální programy, program obnovy vesnice.
    8.Marketing venkovského cestovního ruchu
    Marketingové přístupy v agroturistice. Spotřební chování zákazníka. Předpoklady úspěšného podnikání v agroturistice.
    9.Konzultační a poradenské firmy
    Svazy, asociace cestovního ruchu, nadace a agentury. Spolupráce regionálních, národních i mezinárodních profesních sdružení.

    Využití elektronických médií:
    V rámci výuky předmětu a k jeho prezentaci jsou využívána tyto elektronická média: video, dataprojektor.
Informace učitele
Požadavky na absolvování předmětu:
Vypracování projektu nebo eseje dle zadání vyučujícího v rozsahu cca 10 hodin práce studenta. Téma bude zadáno do 3. týdne po zahájení výuky. Odevzdání projektu do konce zápočtového týdne. Podmínkou připuštění ke zkoušce je odevzdání projektu, jeho hodnocení je součástí celkového hodnoceni studenta z daného předmětu. Předmět je ukončen ústní zkouškou.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 1990, zima 1991, zima 1992, zima 1993, zima 1994, zima 1995, zima 1996, zima 1997, zima 1998, zima 1999, zima 2000, zima 2001, zima 2002, zima 2003, zima 2004, zima 2005, zima 2007.