OPF:MAR068S Agroturistika - Informace o předmětu
MAR068S Agroturistika
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2006
- Rozsah
- 2/0/0. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Jolana Hrinová (přednášející)
- Garance
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Ekonomika cestovního ruchu (program OPF, B_EKOMAN)
- Cíle předmětu
- Cíl předmět: Cílem předmětu je seznámit studenty s podstatou a významem nového, progresivně se vyvíjejícího směru tématických pobytů, který poskytuje účastníkům cestovního ruchu specifické služby v úzkém propojení s přírodou, zemědělskou výrobou, tradicemi a kulturním dědictvím venkova. Vede posluchače k pochopení principů udržitelného rozvoje cestovního ruchu, ekoturistiky, ochrany životního prostředí a jejich ekonomických, sociálních a ekologických přínosů. Pozornost se soustřeďuje na plánování, organizaci, marketing a možnosti praktické aplikace projektů agroturistiky..
- Osnova
- Struktura výkladu:
1. Cestovní ruch a ekologie
2. Venkovská turistika a agroturistika
3. Služby pro účastníky venkovského cestovního ruchu a agroturistiky
4. Mezinárodní zkušenosti
5. Kategorizace ubytování a služeb v agroturistice
6. Legislativní otázky podnikání ve venkovském cestovním ruchu
7. Podpora podnikání v agroturistice
8. Marketing venkovského cestovního ruchu
9. Konzultační a poradenské firmy
Obsah předmětu:
1. Cestovní ruch a ekologie
Dopady cestovního ruchu do krajiny a na obyvatelstvo venkova. Principy udržitelného rozvoje cestovního ruchu. Zákon o ochraně životního prostředí a program obnovy venkova.
2.Venkovská turistika a agroturistika
Agroturistika a ekoagroturistika. Předpoklady rozvoje cestovního ruchu na venkově. Venkovský prostor.
3.Služby pro účastníky venkovského cestovního ruchu a agroturistiky
Ubytovací a stravovací služby. Doplňkové služby a animace.
4.Mezinárodní zkušenosti
Venkovský cestovní ruch a zahraničí. Podpora rozvoje venkovského cestovního ruchu v Evropské Unii.
5.Kategorizace ubytování a služeb v agroturistice
Doporučení upravující základní ukazatele pro kategorizaci ubytovacích zařízení. Kategorizace ubytovacích služeb v soukromí.
6.Legislativní otázky podnikání ve venkovském cestovním ruchu
Základní právní předpisy upravující podnikání ve venkovském cestovním ruchu. Požadavky na provoz zařízení cestovního ruchu - hygienické, požadavky požární ochrany, bezpečnosti hosta a jeho majetku.
7.Podpora podnikání v agroturistice
Přímé státní a zahraniční formy finanční podpory podnikání, programy a fondy. Regionální programy, program obnovy vesnice.
8.Marketing venkovského cestovního ruchu
Marketingové přístupy v agroturistice. Spotřební chování zákazníka. Předpoklady úspěšného podnikání v agroturistice.
9.Konzultační a poradenské firmy
Svazy, asociace cestovního ruchu, nadace a agentury. Spolupráce regionálních, národních i mezinárodních profesních sdružení.
Využití elektronických médií:
V rámci výuky předmětu a k jeho prezentaci jsou využívána tyto elektronická média: video, dataprojektor.
- Struktura výkladu:
- Informace učitele
- Požadavky na absolvování předmětu:
Vypracování projektu nebo eseje dle zadání vyučujícího v rozsahu cca 10 hodin práce studenta. Téma bude zadáno do 3. týdne po zahájení výuky. Odevzdání projektu do konce zápočtového týdne. Podmínkou připuštění ke zkoušce je odevzdání projektu, jeho hodnocení je součástí celkového hodnoceni studenta z daného předmětu. Předmět je ukončen ústní zkouškou.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2006, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2006/MAR068S