OPF:HOT008 Gastronomie 1 - technologie vý - Informace o předmětu
HOT008 Gastronomie 1 - technologie výroby
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2007
- Rozsah
- 1/3/0. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Pavel Šoučík (přednášející)
Mgr. Jiří Vizauer (přednášející)
Pavel Šoučík (cvičící)
Mgr. Jiří Vizauer (cvičící) - Garance
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program OPF, B6503GAHOT)
- Osnova
- Seznámení posluchačů se základy technologií používaných pro přípravu pokrmů v hotelovém provozu a v zařízeních veřejného stravování dle nejnovějších poznatků a vědy o výživě. Ve cvičeních posluchači poznají zboží a materiály, které tvoří základ gastronomie, a činnosti, které budou řídit. Cílem cvičení je také praktické zvládnutí organizace a řízení výrobního střediska.
1. Příprava výroby - normování, administrativa, hygiena osobní, hygiena pracovišť
2. Úprava zeleniny a brambor
3. Úprava ovoce, luštěnin, hub
4. Úprava vajec, mléka, mléčných výrobků, příprava polévek a omáček
5. Příprava příloh teplých z brambor, bramborových těst, kynutých těst, luštěnin obilovin a příkrmů
6. Příprava mas jatečních zvířat, ryb, drůbeže a zvěřiny
7. Příprava těst
8. Příprava výrobků studené kuchyně
- Seznámení posluchačů se základy technologií používaných pro přípravu pokrmů v hotelovém provozu a v zařízeních veřejného stravování dle nejnovějších poznatků a vědy o výživě. Ve cvičeních posluchači poznají zboží a materiály, které tvoří základ gastronomie, a činnosti, které budou řídit. Cílem cvičení je také praktické zvládnutí organizace a řízení výrobního střediska.
- Literatura
- povinná literatura
- RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury teplých pokrmů. info
- RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury studených pokrmů. Hradec Králové: R plus, 2001. ISBN 80-902492-4-8. info
- STROPNICKÝ. Technologie přípravy pokrmů. Praha: Merkur, 1996. info
- doporučená literatura
- odborné časopisy. Hotel & Spa, Food Service, Hotel Revue. info
- Informace učitele
- Podmínkou ukončení předmětu je úspěšné zvládnutí normování, hygienických zásad na pracovišti, organizace výroby, práce v kolektivu, dodržování technologických postupů výroby včetně písemné přípravy na praktická cvičení. Předmět je zakončen ústní zkouškou.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2007, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2007/HOT008